Skip to content

Chances Are Great That A Delicacy Of Perception And Essential Truth Are Not Attainable

Rina Eide Løvaasen/ 10.06 – 31.07 2022

Chances Are Great That A Delicacy Of Perception And Essential Truth Are Not Attainable

Kunsthall Grenland har gleden av å presentere Rina Eide Løvaasen, og hennes første større separatutstilling i Norge. Løvaasen er født i Porsgrunn men bor og arbeider fra Malmø, hvor hun tok sin Master ved Konsthögskolan i Malmø, 2015.

Kunstneren arbeider på tvers av medier og teknikker, men med det monumentale maleriet som utgangspunktet for utstillingens ulike deler. I tillegg til oljemaleri, omfatter utstillingen objekter i ulike materialer, lyd fra felt opptak, video projeksjon og performance/ dans.

Løvaasen er i sitt virke som kunstner opptatt av å utforske hvordan vi mennesker evner å oppfatte  verden rundt oss og hvordan våre minner endrer seg i takt med endringer i våre omgivelser, sett i lys av klimaendringer og dagens miljøutfordringer.

Symbolbruk står sentralt i kunstnerens arbeider. Verkenes ulike motiver og materialer knyttes ofte til konkrete referanser fra ulike tidsperioder, geografiske områder og prosesser som strekker seg tilbake millioner av år og samtidig fremover mot en ukjent dystopisk fremtid. Temaer som kunstneren løfter frem knytter seg til geologi, futurisme, ritualer ved død, romfarthistorie og astronomi. Tverrfaglighet og samarbeid med andre kunstnere er viktig for Rina Eide Løvaasen. Et eget performance/ danse program inngår i starten på utstillings perioden. Medvirkende dansere: Thomas of Norway (NO), Emilie K. Jungersen (DK), Corrado Di Lorenzo (IT), Lucia Fernández- Santoro (AR/FR), Chollada Phinitduang (NO/TH).

Kostyme: MLì by Svensson. Lydteknikk: Mathias Schlegel.

Performance 10.06 – 19.06 av Thomas of Norway, Lucia Fernández-Santoro, Chollada Phinitduang, Corrado Di Lorenzo, Emilie K. Jungersen

Utstillingen er støttet av følgende: Norsk Kulturråd, KIN/regionale prosjektmidler, Billedkunstnernes Vederlagsfond/ Hjelpefond, The Glass Factory, AIR 2 IFÖ Center, FFUK og Helsingborgs Gummifabrik.

Kunsthallen holder sommeråpent følgende tider:

Utstillingen Chances Are Great That A Delicacy Of Perception And Essential Truth Are Not Attainable med Rina Eide Løvaasen med Thomas of Norway (NO), Emilie K. Jungersen (DK), Corrado Di Lorenzo (IT), Lucia Fernández- Santoro (AR/FR), Chollada Phinitduang (NO/TH) holder åpent i perioden 10.06 – 31.07 2022
Åpningstider denne perioden:
Tirsdager – Lørdager kl. 12-16
Mandager: Stengt
Søndager: Stengt

NB: Vi holder stengt for publikum lørdag 25.06.

Anmeldelse av AfterGlow i Sverige

Dagens Nyheter i Sverige har skrevet en artikkel om AfterGlow, med tittelen «Fascinerande utbyte av guldåldern i nordisk porslinstillverkning».
Les hele artikkelen her

Artisttalk med Rina Eide Løvaasen og Thomas Of Norway

Kom og hør Rina Eide Løvaasen og Thomas of Norway i samtale om arbeidet innfor utstillingen Chanses Are Great That A Delicacy Of Perception And Essential Truth Are Not Attainable, som nylig åpnet på Kunsthall Grenland.

Samtalen vil ta de tilhørende med inn i prosessen og materialet bak utstillingen og gi en dypere forståelse av arbeidet, bortenfor det visuelle ytre. Utstillingen er en solopresentasjon av Rina Eide Løvaasen i samarbeid med Thomas of Norway, Chollada Phinitduang, Emilie Klitgaard Jungersen, Corrado Di Lorenzo, Lucia Fernández-Santoro, MLi by Svensson og Mathias Schlegel.

Arrangementet er gratis. Starter kl. 14:00 lørdag 18. juni.

Porsgrunn Porselenstipend – kunster i arbeid

Et samarbeid mellom Porsgrunn kommune og Kunsthall Grenland ble til Porsgrunn Porselenstipend

Porsgrunn er porselensbyen, med tradisjon og historie å bygge på. Kunsthall Grenland har gjennom mange år presentert porselen i samtidskunst og har etablert et porselensverksted i den gamle fabrikken, vegg i vegg med stråmalere, utsalg, museum og produksjon.

Porsgrunn kommune ønsket et kunststipend og politikken sa ja til det. Så da ble det et lite stipend som også inkluderer Kunsthall Grenlands invitasjon til tre måneders opphold og tilgang til verksted 1400 grader. 

Olia Gorohova heter den første kunstneren som fikk dette stipendet. Nå er hun her, i Porsgrunn, på verkstedet, blant skulpturelle porselensobjekter. Det er spennende å møte henne et lite stykke ut i arbeidsoppholdet.

Fantastisk, sier hun selv om erfaringene så langt. Det å få mulighet til å fordype seg i eget kunstnerskap og i prosjektet som ligger til grunn for stipendet, betyr mye. Det bidrar til å definere meg som kunstner i enda større grad en før, sier hun.

Dette er også intensjonen bak stipendet, nettopp det å gi lovende, unge kunstnerskap mulighet til å utvikles i møte med porselenet, verkstedet, fabrikken og byen.    

«Arv» er arbeidstittelen på kunstprosjektet – det handler i korte trekk om gamle jordbruksredskap fra området i Hviterussland, der Olia har sine røtter. Koblingen mellom de rustne restene av ulike verktøy og det glatte hvite porselenet er slående og her ligger lag på lag med fortellinger, både bokstavelig og billedlig. Arbeidene og prosjektet utvikles og tar form gjennom oppholdet og timene på verkstedet, i brenningen og i kunstnerens bevissthet.   

En glede er det derfor at Kunsthall Grenland har funnet utstillingsplass til Olia Gorohova. Hun blir invitert tilbake til Porsgrunn i 2023, for en separatutstilling basert på kunstneroppholdet i disse tre vårmånedene i 2022. Vi ønsker Olia Gorohova velkommen til byen og på gjensyn i 2023. 

PORSGRUNN PORSELENSTIPEND FOR 2022

Årets vinner er klar!

Porsgrunn kommune gir årlig ut et stipend til profesjonelle kunstnere /kunsthåndverkere som arbeider med porselens som hovedmateriale.

Stipendvinneren får et 3 måneders opphold på Kunsthall Grenlands verksted 1400 grader. Her vil kunstneren kunne jobbe vederlagsfritt og få dekket materialer og brenninger. I tillegg får kunstneren en leilighet til disposisjon. I år er stipendet på kr 50.000

I sin begrunnelse formulerer juryen følgende:
Juryen har valgt å gi årets porselensstipend til Mingshu Li. Mingshu Li er fra Kina og har bodd i Norge siden hun kom hit for å ta sin master i på Kunsthøgskolen i Oslo i 2018. Hun er en ung nyetablert kunstner som er genuint interessert i porselen. Hennes skulpturelle arbeider viser et lovende kunstnerskap og en tilnærming til materialet som er lekent, interessant og inspirerende, og utført på et høyt teknisk nivå. Mingshu Li markerer seg godt i kunstsammenheng og dette er et kunstnerskap som juryen ønsker å løfte ved å gi henne denne unike muligheten til en fordypning i materialet porselen, i en historisk kontekst med Porsgrund porselensfabrikk og Porsgrund porselensmuseum som tilgjengelig kilde.

Mingshu Li har Bachelor in Ceramic Art and Design fra Guangzhou Academy of Fine, Kina og hun har Master i medium og material basert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Kunst og håndverk.

De fleste av arbeidene til Mingshu Li er skulpturer eller installasjoner, som hun modellerer til presise organiske former ved å benytte pølseteknikk eller ved bruk av en leire-ekstruder. Hulrommet er sentralt, og alle arbeidene viser oss betydningen av det tomme rommet der luften er. Hulrommet lager en dialog mellom innsiden og utsiden og har like mye betydning som en solid masse. Hulrommet i henne arbeider spiller en lignende betydning som pausene gjør i musikken. Form og tekstur uttrykker umiddelbare følelser og intensjonen er å formidle arbeider som kan gi ro og som virker kontemplative. Mingshu lager også funksjonell keramikk som kopper og fat, og som er laget på samme måte som skulpturene og som gjenspeiler hennes sterke formsans. Hennes arbeider er inspirert av omgivelsene fra hennes hverdag i Oslo.

Porsgrunn kommune og Kunsthall Grenland gratulerer så mye med stipendet og ønsker Mingshu Li hjertelig velkommen til kunstneropphold i Porsgrunn i 2023. 

Les mer om Porsgrunn Porselensstipend HER

HAR DU FÅTT MED DEG AFTERGLOW?

AfterGlow er tre utstillinger som viser nye arbeider fra tretten sentrale nordiske keramikere. Utstillingene og prosjektet har blitt til som følge av nettverket Nytt Nordisk Porselensforum (NNP), og utstillingene åpnet våren 2022 i Kunsthall Grenland, på Clay Keramikmuseum i Danmark og på Gustavsbergs Porslinsmuseum i Sverige. 

De tretten kunstnerne ble delt i grupper og fire workshops ble gjennomført sommeren 2021 på Kunsthall Grenlands verksted 1400 ved Porsgrunds Porselænsfabrik AS, og Norsk Teknisk Porselen i Fredrikstad, på Gustavsbergs Porselinsmuseum/Ateljeföreningen G- studioen Gustavsberg og på The Arabia Department Society i Finland. 

Kunstnerne som deltar: Irene Nordli, Heidi Bjørgan, Andrea Scholze, Martin Woll Godal, Michael Geertsen, Mette Hannemann, Anne Tophøj, Ane Fabricius Christiansen, Ann-Britt Haglund, Karol Zarbock, Kirsi Kivivirta, Pauliina Pöllänen og Veera Kulju.

Prosjektledere/ kuratorer: Bettina Køppe, Køppe Contemporary Objects og Catrine Danielsen, Kunsthall Grenland.

Utstillingen følges av en publikasjon med samme navn utgitt på arnoldsche Art Publishers. Forfattere som bidrar inn i denne er: Glenn Adamson, Neil Brownsword, André Gali, Mirjam Gelfer-Jørgensen, Peder Valle, Ulrika Schaeder og Elise Simonsen.

Samarbeidspartnere/ residenser: Floyd Malek/Porsgrunds Porselænsfabrik, Roger Thorvaldsen/NTP Fredrikstad, Oskar Juhlin/Gustavsberg Porslinsfabrik, Kristina Riska/Arabia Art Department Society, Love Jönsson/ Rian Designmuseum, Mia Göransson/HDK Gøteborg.

AfterGlow – New Nordic Porcelain er støttet av Nordisk Kulturfond, Norsk Kulturråd, Statens Kunstfond, Norske Kunsthåndverkere, Svensk Kulturfond, C.L. Davids Fond og samling, Beckett – Fonden, Augustinius Fonden, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck´s Fond.

Utstillingen AfterGlow kan du se i Kunsthall Grenland frem til 15. mai 2022.
Velkommen!

Befaring i Verksted 1400grader

Fylkespolitikerne i Vestfold Telemark har vært på befaring i Porsgrunn og Kunsthall Grenlands verksted 1400grader.

Daglig leder Andreas Rishovd orienterte om det nye unike tilbudet som verkstedet representerer i norsk og nordisk sammenheng.

Mottaker av Porsgrunns Porselensstipend 2022, Olia Gorohova har også påbegynt sin arbeidsperiode på verkstedet, hvor hun skal være de neste 3 månedene.

Foto: Bjørn Rudborg
Foto: Bjørn Rudborg
Foto: Bjørn Rudborg
Foto: Bjørn Rudborg
Kunstner: Olia Gorohova. Mottaker av Porsgrunns Porselensstipend 2022.

KUNSTHALLEN LANSERER NY BOK OM PP DESIGNERE

Kunsthall Grenland i samarbeid med Spriten Forlag er stolte over å kunne inviterer til lansering av boka med tittelen ;hearts and pines, 5 designere fra Porsgrunds Porselænsfabrik og kunstnere på fabrikk. Lanseringen vil foregå tirsdag 22.03 kl. 17.00 i kunsthallen på Ælvespeilet. 

Bokens 5 hovedkapitler er viet følgende sentrale designere; Nora Gulbrandsen, Konrad Galaaen, Tias Eckhoff, Eystein Sandnes og Grete Rønning. Kapittel 6 presenter et knippe kunstnere som over tid har hatt et tett forhold til PP også gjennom Kunsthall Grenlands ulike prosjekter og verksted 1400°. 

Boka inneholder tekster fra følgende forfattere; Mats Linder, Ann-Britt Ylvisåker, Jorunn Veiteberg og Cecilie Tyri Holt.

Boken er designet at Jostein Sandersen og trykket ved ETN, Skien.

Velkommen!
Vennlig hilsen
Andreas Rishovd, Kunsthall Grenland 
Tom Erik Lønnerød, Spriten Forlag

AfterGlow

AfterGlow er tre utstillinger som viser nye arbeider fra tretten sentrale nordiske keramikere. Utstillingene og prosjektet har blitt til som følge av nettverket Nytt Nordisk Porselensforum (NNP), og utstillingene åpner våren 2022 i Kunsthall Grenland, på Clay Keramikmuseum i Danmark og på Gustavsbergs Porslinsmuseum i Sverige. 

De tretten kunstnerne ble delt i grupper og fire workshops ble gjennomført sommeren 2021 på Kunsthall Grenlands verksted 1400 ved Porsgrunds Porselænsfabrik AS, og Norsk Teknisk Porselen i Fredrikstad, på Gustavsbergs Porselinsmuseum/Ateljeföreningen G- studioen Gustavsberg og på The Arabia Department Society i Finland. 

Museenes porselenssamlinger har inngått som arkiv for den kunstneriske utforskningen – og bidratt til regional relevans. Utstillingens røde tråd er den kunstneriske og erfaringsmessige utvekslingen mellom kunstnerne. Utstillingene vil videre reflektere porselenets historiske betydning og nordiske tradisjon, samt peke på materialets fremtidige relevans i en nordisk kontekst – i relasjon til industriproduksjon men også i forhold til fri kunstnerisk praksis. Det er en målsetting at utstillingen også vil reflektere og diskutere forholdet mellom lokalt design og globaliseringen. Finnes det noen felles nordiske trekk? Mister vi noe viktig når både produksjonsapparatet og designuttrykket globaliseres? Overstående utgjorde en diskusjons-ramme på den første residensen på Guldagergård i 2019.

Kunstnerne som deltar: Irene Nordli, Heidi Bjørgan, Andrea Scholze, Martin Woll Godal, Michael Geertsen, Mette Hannemann, Anne Tophøj, Ane Fabricius Christiansen, Ann-Britt Haglund, Karol Zarbock, Kirsi Kivivirta, Pauliina Pöllänen og Veera Kulju.

Prosjektledere/ kuratorer: Bettina Køppe, Køppe Contemporary Objects og Catrine Danielsen, Kunsthall Grenland.

Utstillingen følges av en publikasjon med samme navn utgitt på arnoldsche Art Publishers. Forfattere som bidrar inn i denne er: Glenn Adamson, Neil Brownsword, André Gali, Mirjam Gelfer-Jørgensen, Peder Valle, Ulrika Schaeder og Elise Simonsen.

Samarbeidspartnere/ residenser: Floyd Malek/Porsgrunds Porselænsfabrik, Roger Thorvaldsen/NTP Fredrikstad, Oskar Juhlin/Gustavsberg Porslinsfabrik, Kristina Riska/Arabia Art Department Society, Love Jönsson/ Rian Designmuseum, Mia Göransson/HDK Gøteborg.

AfterGlow – New Nordic Porcelain er støttet av Nordisk Kulturfond, Norsk Kulturråd, Statens Kunstfond, Norske Kunsthåndverkere, Svensk Kulturfond, C.L. Davids Fond og samling, Beckett – Fonden, Augustinius Fonden, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck´s Fond.

Utstillingen starter 12. mars.

Scroll To Top