1400grader-porsgrunn-porselen

Porselenverkstedet

1400º – verksted og senter for samtidsporselen åpnet februar 2016. Verkstedet vil stå for kunstner-opphold, workshops, foredrag med mer. Gjennom verkstedet vil Kunsthall Grenland bidra aktivt til å stimulere utviklingen av Porselensmuseet, Porsgrunds Porselænsfabrik AS og porselenssatsingen i Porsgrunn kommune. I et gjensidig samarbeid vil aktørene arbeide for å opprettholde en viktig kunstfaglig og håndverksmessig tradisjon i Porsgrunn og Telemark.

Folder_samker_kunsthallen

Velkommen til
SEMINAR OM SAMTIDSKERAMIKK

Lørdag 9. desember 2017

I forbindelse med utstillingen og prosjektet Vaseklase 2017  av Torbjørn Kvasbø, arrangerer Kunsthall Grenland et fagseminar om samtidsporselen. Fagseminaret henvender seg til kunstnere, kunsthåndverkere, designere, arkitekter, studenter og andre interesserte. Torbjørn Kvasbø har sammen med Irene Nordli og Caroline Slotte samlet følgende program:

PÅMELDINGSFRIST: 1. DESEMBER
Påmelding og spørsmål rettes til Kunsthall Grenland: Catrine Danielsen
Tlf.: 412 78 859
E-post: cattidani@gmail.com

PRIS SEMINAR
Kr. 300,- ordinær / Kr. 150,- studenter
Lunsj: Kr. 120,- (NB: ikke inkludert i seminaravgift)
Porselensfest: 350,- (inkluderer velkomstdrink, tapas og drikke til maten)

SEMINARET PRESENTERES MED STØTTE FRA
NORSKE KUNSTHÅNDVERKERE OG PRSELENSMUSEET

PROGRAM DEL 1:
11.30  -   Lunch
12:00  -   Omvisning i Porselensmuseet -
ved Ann Kathrin Samuelsen, daglig leder Porselensmuseet
12.45  -   Velkommen -
ved Andreas Rishovd, daglig leder Kunsthall Grenland
13:00  -   ”Finns i sjön”  - funderingar kring det egna konstnärsskapet -
ved Mia E Göransson (SE)
13:45  -   Reisebrev fra porselensbyen Jingdezhen -
ved Irene Nordli
14.15  -   Porselensvandring i sentrum -
guidet av Catrine Danielsen, prosjektleder Porselen i Porsgrunn

PROGRAM DEL 2:
15.00  -   Kunstnerpresentasjoner -
ved Bettina Køppe, Gallery Contemporary Objects  (DK)
16.00  -   Fortellinger i porselen - hva betyr materialitet og håndverk for kunsten i dag, i vår post-industrielle virkelighet? -
ved Espen Johansen, kunsthistoriker og kurator
17.00  -   Kunstnerpresentasjon i utstillingen ”Vaseklase 2017” -
ved Torbjørn Kvasbø
18.00  -   Porselensfest

TORBJØRN KVASBØ

Neste porselensprosjekt er med Torbjørn Kvasbø, som arbeider med gamle vaseformer fra Porsgrunds Porselænsfabrik. Utstillingen blir i denne omgang holdt på Kunsthallen og ikke på Porselensfabrikken, og vil dreie seg om å følge monteringen av ca. 2300 vaser frem til et ferdig verk. Les mer om utstillingen her

Utstillingen åpner ONSDAG 1. NOVEMBER og står til 17. desember. 

kvasbo_varden_april17
Barbro Hernes - fra prosjektet "Same, Same but Different" (2017)
Barbro Hernes - fra prosjektet "Same, Same but Different" (2017)

Barbro Hernes

same, same, but different…

21. september 22. oktober

Barbro Hernes har drevet sitt keramikkverksted siden 1984. Flere ganger har hun opplevd at kolleger og bekjente har ytret ønske om å arbeide/produsere/samarbeide om keramiske gjenstander/objekter på verkstedet. Som oftest har det bare blitt ønsketenkning…

Idéen bak prosjektet same, same, but different  er å skape dette møtet mellom hennes arbeid og andres. Å invitere andre inn i sin arbeidsprosess. Hun har invitert kollegaer som selv arbeider som keramikere, men også andre har sin erfaring fra billedkunst, i arbeid med maleri eller tekstil. For flere er dette første gang de jobber med keramiske prosesser.

Kunstnere og kollegaer er invitert til å ta del i utformingen av en bestemt form Hernes har laget. Hun har tatt utgangspunkt i en enkelt vase-form og ønsker å se hvordan denne formen med små grep kan endre seg, og hvordan den enkelte kunstners særegenhet kan og vil ”skinne igjennom”.

Utstillingen er et samarbeid mellom Porselensmuseet og Kunsthall Grenland.

2009-02-16 16.03.19
2009-02-13 17.34.00
2009-02-16 16.04.06
2009-02-13 16.10.08

TORIL REDALEN - RÅSTOFF

12. mai - 15. september

Porselen kan beskrives som et partikkelbasert materiale, støv, som utvinnes, behandles, utvikles og gjenvinnes. Materialblandingen porselen består av de tre råstoffene feltspat, kvarts og kaolin.

I prosjektet RÅSTOFF var den opprinnelige ideen til kunstneren Toril Redalen å finne fram til delkomponentene i den aller første porselensblandingen på Porsgrund Porselensfabrikk (1885), og aller helst den første blandingen. En ide som ikke ulikt en porselensblanding har forandret seg over tid. Kunstnere blir ofte sammenlignet med geologer eller arkeologer i deres metoder for å ”mine” ut et materiale, dette i både direkte og i overført betydning. I RÅSTOFF har Redalen samlet materialprøver, rene fakta og fragmenter av historier fortalt. Hun har grav i jorda, snakket med geologer, tidligere ansatte på PP, gruvearbeidere, gruvedirektører, museum og arkiv-forvaltere og mennesker i gata og på facebook. Hun har og vært på fjelltur med en lokal 3. generasjons keramiker i Cornwall. Dette er hennes råstoff, delelementer, som binder prosjektet og gir innhold.

Toril Redalens fokus er slik ikke på et ferdig brent porselens objekt, men på de råstoffene som til sammen danner materialet porselenet. Det er kulturhistorien, og slik det kulturelle innholdet i feltspat, kvarts og kaolin hun graver etter.

… Flere mindre bygninger Oplag av Kul, porselænjord, Feldspat, etc.

De ved Fabrisattonen anvendte Raastoffe bestaar, som vi i vår innlædning har bemærket af Kaolin, hvoraf man anvender en federe Sort der kommer fra Bøhmen og en noget magrere sort fra England der ved mekanist hjælp utjævnes meget fint i store kar, hvorpå den tilsettes med finmalet kvarts og feltspat. Der hentes fra Porsgrunds Omegn, og som først ….. og males til den har Utseende af fint hvetemel.

 Efter at masjen nå er blandet i det rette forhold og har utseende af en hvit Hvetevælling, preses den gjennom en ….. pumpe hvortet den befries fra det overfødige vand, og faar utseende av en Deig. Som saadan behandles den nu atter for at befries fra luftblærer og Ujævnheter og bringes så opp ……” 

- fra avisen Grenmar, nr 39, 2. april 1887

STINE HARTVIGSEN

17. nov – 22. des 2016

På et tilsynelatende uskyldig vis bruker Stine Hartvigsen dukker som referanser til mennesket. Dukker laget i porselen fremstilles ofte dualistiske, og representerer menneskenaturens ulike emosjonelle tilstander. Hartvigsen fremstiller dukkene som figurer presentert i grupper, der en tilstand av stille kaos og desorientering kommer til syne.

Stine Hartvigsen viser i denne utstillingen arbeider fra Avgangsutstilling 2016, der hun tok sin Master i Medium- og materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo.

My artistic practice explores emotion, especially how emotions manifest in the body, how they feel and what they would look like if they were a person. I create drawings, porcelain ball-jointed dolls and stop-motion animation that I use to artistically stage emotions. I take both an impressionistic and expressionistic approach and set them alongside one another, to give an idea of how an emotion feels on the inside in contrast to how it might look on the outside. The result proposes a hybrid of emotions and inanimate objects.

hartvigsen-1024x523
Torbjørn Kvasbø, Kunstnerforbundet i 2009.
Torbjørn Kvasbø, Kunstnerforbundet i 2009.
Fra produksjonen av vaser til høstens Kvasbø-utstilling.
Fra produksjonen av vaser til høstens Kvasbø-utstilling.
Fra produksjonen av vaser til høstens Kvasbø-utstilling.
Fra produksjonen av vaser til høstens Kvasbø-utstilling.
Kunstner Stine Hartvigsen assisterer produksjonen av vaser til Kvasbø-utstillingen.
Kunstner Stine Hartvigsen assisterer produksjonen av vaser til Kvasbø-utstillingen.
Typisk Tias Eckhoff-design for PP.
Typisk Tias Eckhoff-design for PP.
Christina Schou Christensen (DK) - fra utstillingen IN SPE (2014)
Christina Schou Christensen (DK) - fra utstillingen IN SPE (2014)
Hedvig Winge - fra utstillingen IN SPE (2014)
Hedvig Winge - fra utstillingen IN SPE (2014)

PRESSEARKIV

kvasbo_varden_april17
TA_Eckhoff
PD_Mesterklasse_porselen
pd_stine
pd_kunstnereegetverksted