Drøm og oppvåkning på Kunsthallen

Oppvåkning

250 sokkepar, biller som går ut av bildet og historien om Porsgrunn gjenfortalt etter bibliotekets fotoarkiv og hukommelsen – utstillingen Oppvåkning som åpner lørdag 11. februar byr på verk som – tross ulike uttrykksformer – enes om et felles tema: Drøm og oppvåkning. Være seg sosial bevissthet, historiske eller personlig. Kunstnerne bak utstillingen er Arne Vinnem, Marie Sjøvold og Charlotte Thiis-Evensen.

Drøm og søvn har fungert som omdreiningspunkt for kunstnerne, og gjennom ulike medium formidles også ulike tilnærminger til oppvåkningen. Utstillingen blir et møte mellom galleri-rommet, drømmenes prosessering og våre indre, billedlige forestillinger. Arne Vinnems verk er for eksempel gjort spesifikt for Kunsthallen og Porsgrunn by.

Les mer om utstillingen her eller i avisoppslagene nedenfor

Oppvakning_PD

Oppvakning_Varden

Foredrag med Ina Blom om video, vann og økologi

En av landets fremste kunsthistorikere, Ina Blom, vil gjeste Kunsthallen torsdag, i vår foredragsserie knyttet opp mot vårens store kunstfestival, greenlightdistrict.

Ina Blom er professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo og Visiting Professor ved Dept. of Art History, University of Chicago. Hun er forfatter av bl.a. The Autobiography of Video. The Life and Times of a Memory Technology (2016) og On The Style Site. Art, Sociality and Media Culture. (2007 / 2009). Hun er også kunstkritiker og bidrar jevnlig til bl.a. Artforum, Parkett, Afterall og Texte zur Kunst.

I dette foredraget vil hun ta for seg den tidlige videokunsten på 60 og 70-tallet fremstod videoteknologien ofte som et kvasi-biologisk system, en teknologisk livsform med særlige evne til å formidle erfaringene til en kriserammet natur. På siden av naturvernbevegelsen som vokste frem på denne tiden, dannet video utgangspunkt for en alternativ økopolitikk som brøt med både den normale demokratiske prosedyrer og geriljapolitikken til den aktivistiske undergrunnen. I denne forelesningen vil jeg snakke om hvordan video ble en økopolitisk aktør gjennom å lansere nye ideer om det kollektive og det sosiale.

Ina Bloms foredrag “Video, vann og alternativ økopolitikk” finner sted i Kunsthall Grenlands lokaler, torsdag 19. januar kl. 19:00. Gratis inngang.

PD_Blom_foredrag

Underwood klar for fest

Den engelske kunstneren George Underwoods monumentale malerier er nå montert, og kunstneren selv er klar for åpning og Bowie70-fest. Underwood er for mange kanskje mest kjent som tidligere kamerat av David Bowie, og står blant annet bak flere av musikerens platecovere, turneplakater og ikoniske portretter. Ved siden av har han opp gjennom årene markert seg som en fremtredende maler, med en særegen og ideosynkrastisk stil.

Utstillingen åpner lørdag 14. januar kl. 12:30.

Les mer om utstillingen her
Les mer om Bowie70 her

TA_Underwood_omtale

 

 

Impresjonistiske og ekspresjonistiske porselensdukker

Stine Hartvigsen viser for tiden en utstillingen med arbeider fra Avgangsutstilling 2016,
 på Porselensmuseet.

Stine Hartvigsen

Stine Hartvigsen

Hartvigsen tok i år sin Master i Medium- og materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo. På et tilsynelatende uskyldig vis bruker hun dukker som referanser til mennesket. Dukker laget i porselen fremstilles ofte dualistiske, og representerer menneskenaturens ulike emosjonelle tilstander. Hartvigsen fremstiller dukkene som figurer presentert i grupper, der en tilstand av stille kaos og desorientering kommer til syne.

Utstillingen står i perioden 17. november til 22. desember på Porselensmuseet,
 Porsgrunds Porselænsfabrik.
Åpningstider:
Onsdag til lørdag: 11 – 16

Hvorfor all denne industrien i Grenland?

Eidanger Salpterfabrik på Herøya, 1928

Eidanger Salpterfabrik på Herøya, 1928

Telemark og Grenland har en lang og mangslungen industrihistorie. Og industrien ligger her ikke av tilfeldighet; fra stenbrudd på 800-tallet til dagens hypermoderne prosessindustri i verdensklasse, har industrien vokst ut fra naturressursene og derigjennom formet samfunnet rundt.

Bildet over viser Eidanger Salpeterfabrik på Herøya – senere kjent som Norsk Hydro – i 1928. Fabrikke skulle bli lokomotivet for nær all industriell utvikling i Grenland etter mellomkrigsårene. I dag er ett selskap splittet opp til nærmere 90, og leverer varer og verdensledende teknologi. Men hvorfor ble anlegget liggende akkurat her? Historien om dét er mer komplisert og fascinerende enn du kanskje er klar over: Den begynner i den indre av Telemark, følger vassdragene ned til Grenland, og er hele veien knyttet opp til naturen rundt oss.

Dag Holmer

Dag Holmer

Foredragsholder Dag Holmer er tidligere Informasjonssjef ved Herøya Industripark, og har en lang arbeidskarriere fra Norsk Hydro på Herøya. I dag er han pensjonist, men fremdeles opptatt av lokalhistorie og Grenlands industrielle utvikling.

Holmers foredrag Grenlands industrihistorie finner sted tirsdag 15. november kl. 19:00, i Ælvespeilet, sal 3. Foredraget er gratis og åpent for alle.

greenlightdistrict

Medlemsforeningen Kunsthall Grenland avholder høsten 2016 en serie foredrag, knyttet opp mot den nasjonale kunstfestivalen greenlightdistrict, som går av stabelen i Grenland i mai 2017. Fokus for alle foredragene er Grenlands industrielle historie og de endringer som regionene nå er inne i.

Høstens øvrige foredragsprogram:


6.09 – Olav Løkken: Fabrikken i fotohistorien
2.11 – Erling Dokk Holm: Urbane vyer
15.11 – Dag Holmer: Om Grenlands industrihistorie
8.12 – Øystein Rø/Transborder Studio

Kunstfestivalen greenlightdistrict avholdes i tiden mellom 11. og 14. mai 2017. Festivalen er et samarbeid mellom Kunsthall Grenland, Skiens kunstforening, Spriten kunsthall, Telemark kunstsenter og Norske kunstforeninger.

Ny dato for Dokk Holms foredrag

Det opprinnelige oppsatte foredraget med Erling Dokk Holm ble dessverre avlyst. Vi kan glede Grenlands diskusjonsivrige befolkning med at det nå er satt en ny dato for foredraget – 2. november.

Hva slags samfunn skal vi leve i, i årene som kommer?

Dokk Holm er en aktiv samfunns-debattant, og er nestemann ute i Medlemsforeningen Kunsthall Grenlands foredragsserie denne høsten. Han er for mange mest kjent som kommentator i Dagbladet og Dagens Næringsliv. Han vil her trekke paralleller mellom de utfordringene Grenland står overfor og hvordan andre steder har løst tilsvarende problemer.

Hans foredrag Urbane vyer finner sted 2. november kl. 19:00, i Kunsthall Grenlands lokaler på Ælvespeilet. Foredraget er gratis og åpent for alle.

Medlemsforeningen Kunsthall Grenland avholder høsten 2016 en serie foredrag, knyttet opp mot den nasjonale kunstfestivalen greenlightdistrict, som går av stabelen i Grenland i mai 2017. Fokus for alle foredragene er Grenlands industrielle historie og de endringer som regionene nå er inne i.

Erling Dokk Holm har doktorgrad fra Arkitekt- og designhøyskolen og har arbeidet og publisert på områder som forbrukersosiologi, politisk teori, byplanlegging og arkitektur. Han har markert seg med sterke meninger om form, reklame og moderne forbruksmønster, og blir mye brukt av media.

Hans forskning de siste årene har kretset rundt spørsmål om urban vekst og byers sosiale, økonomiske og kulturelle liv. Erling Dokk Holm har tidligere vært ansatt i Norsk Form. Erling Dokk Holm har sittet i flere statlige utvalg og råd, og er en hyppig foredragsholder for næringsliv og offentlig sektor. Han er spaltist i Dagens Næringsliv

Erling Dokk Holm har skrevet bøkene Fra Gud til Gucci (2004), Varene tar makten (2001) og Fra passiva til aktiva (2014).

www.speakersandfriends.no/erling-dokk-holm/

Høstens foredragsprogram:
6.09 – Olav Løkken: Fabrikken i fotohistorien
2.11 – Erling Dokk Holm: Urbane vyer
15.11 – Dag Holmer: Om Grenlands industrihistorie
8.12 – Øystein Rø/Transborder Studio

Kunstfestivalen greenlightdistrict avholdes i tiden mellom 11. og 14. mai 2017. Festivalen er et samarbeid mellom Kunsthall Grenland, Skiens kunstforening, Spriten kunsthall, Telemark kunstsenter og Norske kunstforeninger.

I en region, kjent for grå fabrikkbygninger, røyk og industri, blinker det nå et grønt lys. greenlightdistrict er et håpefullt distrikt, hvor postindustrielle prosjekter oppstår parallelt med ny industri og teknologi. Visjonære ideer knyttet til temaene klima, økologi, utvikling og teknologi oppstår som en reaksjon på industrien som har dominert Grenland så lenge.

Kunstlek i Kunsthallen

Velkommen til kunstlek i Kunsthall Grenland, lørdag 1. oktober kl. 14:00.
Barna løser oppgaver i Kunsthallens utstilling “Ordet fanger”.
Variet ca. 45 minutter. For barn i alderen 8 til 12 år. Maks 15 deltagere.
Påmelding til andreas@kunsthallgrenland.no

Taiwansk melankoli i Klassikerserien

Neste film i Klassikerserien er den taiwanske filmen Goodbye Dragon Inn av Tsai Ming-liang. Filmen vises torsdag 29. september i Ælvespeiletssal 3. Gratis inngang.

Goodbye Dragon Inn er en poetisk og vemodig film om den siste forestillingen til en liten lokal kino. Kinoen skal stenge dørene for godt og den klassiske kampsportfilmen Dragon Inn spilles for en liten gruppe filmentusiaster og kinoens spøkelser.

Filmens regissør Tsai Ming-liang har her skapt et sårt men også humoristisk og fortelling om vårt desperate ønske om å kunne skape en kontakt mellom oss selv og verden rundt oss. Bland i dette litt mystiske overtoner, i en film som på melankolsk vis forteller om kjærligheten til en tapt kunstform – den store kinofilmen.

Vi minner om høstens øvrige program i Klassikerserien:
1.12 – Salo av Pier Paolo Pasolini
20.12 – Hardware av Richard Stanley

Goodbye Dragon Inn vises på Ælvespeilet, sal 3 (inngang vis a vis Skagerak),
torsdag 29. september kl. 20:00. Filmens lengde er 82 minutter. Enkel servering, gratis inngang.

Utstilling om ordets makt

Lørdag 17. september åpner utstillingen ”Ordet fanger” av Birgit Eide og Øyvind Johnsen. Utstillingens tittel refererer til kunstnernes opplevelse av ordets makt og kraft, og diskuteres i utstillingen i lys av ulike tidsepoker og kulturell kontekst.

Birgit Eide (f.1960) vokste opp i Porsgrunn. Hun arbeider som tekstilkunstner og har bakgrunn fra Kunsthøyskolen i Bergen. Øyvind Johnsen (f. 1946) var i mange år bosatt i Vinje og Rauland. Han har sin utdannelse fra Kunsthøyskolen i Bergen.

Eide og Johnsen arbeider med ulik tilnærming og materialbruk, men har åpenbare tematiske berøringspunkter. Begge tar utgangspunkt i egne dyptgripende personlige erfaringer der det tekstlige og språklige er nøkkelelementer.

Eide viser rominstallasjoner og store og mindre gulv- og veggarbeider. Materialbruken spenner vidt, fra papir, tekstile materialer og menneskehår. Tematisk kretser Eides arbeider rundt forholdet mellom religion/religiøse påbud og identitet/livsutfoldelse. Sentralt i Eides nye arbeider er tekstelementer hentet fra makulerte bibler. Johnsen arbeider hovedsakelig med video, men viser også fotografier med sterk relevans til videoverkene. Sentrale problemstillinger i Johnsens arbeider er menneskelig smerte, minner og livserfaringer. I videoene møter vi tekst og språk som befinner seg i ulike sjikt mellom drøm og virkelighet.

Kurator for utstillingen er Bjørn Inge Follevaag.

ORDET FANGER
Åpning lørdag 17. september kl. 13:00

Kuntnerne snakker selv om sine arbeider lørdag kl. 12:00. Åpent for alle.

Foredragsserien starter opp

Medlemsforeningen Kunsthall Grenland starter denne høsten opp en foredragsserie, knyttet opp mot Den nasjonale Kunstfestivalen som finner sted i Grenland i 2017. Fokus for alle foredragene er Grenlands inuustrielle historie og de endringer som regionene nå er inne i.

Medlemsforeningen Kunsthall Grenlands foredragsserie høsten 2016:
15.09 – Olav Løkke: Fabrikken i fotohistorien
13.10 – Erling Dokk Holm: Urbane vyer
15.11 – Dag Holmer: Om Grenlands industrihistorie
8.12 – Øystein Rø/Transborder Studio*

Alle foredragene finner sted på Ælvespeilet kulturhus, sal 3. De har gratis inngang.
OBS: Røs foredrag finner sted i Kunsthallens lokaler

15.09 – Olav Løkke: Fabrikken i fotohistorien

Fabrikken og industrisamfunnet rundt har alltid spilt en sentral del av fotohistorien. Fotografiet er jo et barn av den industielle fremveksten på 1800-tallet, og har naturlig nok spilt en vesentlig rolle i dokumentasjonen av det moderne industriesamfunnet. Kurator og historiker Olav Løkke vil fortelle om fabrikken som motiv og tema i fotohistorien, med flere nedslagsfelt gjennom tidene og med særlig fokus på dokumentasjonen av Grenlands industri, gjennom fotografer som Nyblin og Per Berntsen.

13.10 – Erling Dokk Holm: Urbane vyer

Hva slags samfunn skal vi leve i i årene som kommer? Dokk Holm er en aktiv samfunns-debattant, som kommentator i Dagbladet og Dagens Næringsliv. Holm har arbeidet med byutvikling, design, arkitektur og moderne forbruksmønster. Han vil her trekke paralleller mellom de utfordringene Grenland står overfor og hvordan andre steder har løst tilsvarende problemer. no.wikipedia.org/wiki/Erling_Dokk_Holm

15.11 – Dag Holmer: Om Grenlands industrihistorie

Grenland har en lang om mangslungen industrihistorie. Og industrien ligger her ikke av tilfeldigheter – fra stenbrudd på 800-tallet til hypermoderne prosessindustri i verdensklasse, har industrien vokst ut fra naturressursene og derigjennom formet samfunnet rundt. Foredragsholder Dag Holmer er tidligere Informasjonssjef ved Herøya Industripark, og har en lang arbeidskarriere fra Norsk Hydro på Herøya. I dag er han pensjonsit, men fremdeles opptatt av lokalhistorie og Grenlands industrielle utvikling.

8.12 – Øystein Rø/Transborder Studio: Transborder

Øystein Rø er partner i arkitektkontoret Transborder Studio. Transborder Studio har siden oppstarten i 2013 gjort seg bemerket med flere prosjekt som har utgangspunkt i industriområder og tidligere industribygg. For tiden jobber kontoret med utviklingen av Landbrukskvartalet, det tidligere meierianlegget på Grønland i Oslo, samt en strategi for transformasjon av St Petersburgs enorme industribelte «The Grey Belt». Rø vil snakke om Transborder Studios prosjekter, men også om egne erfaringer som bruker av gamle industribygg i form av å ha drevet galleriet 0047 i en nedlagt fabrikk i 7 år. www.transborderstudio.com

*

Kunstfestivalen greenlightdistrict avholdes i tiden mellom 11. og 14. mai 2017. Festivalen er et samarbeid mellom Kunsthall Grenland, Skiens kunstforening, Spriten kunsthall, Telemark kunstsenter og Norske kunstforeninger.

I en region, kjent for gr. fabrikkbygninger, røyk og industri, blinker det nå et grønt lys. greenlightdistrict er et håpefullt distrikt, hvor postindustrielle prosjekter oppstår parallelt med ny industri og teknologi. Visjonære ideer knyttet til temaene klima, økologi, utvikling og teknologi oppstår som en reaksjon på industrien som har dominert Grenland så lenge.

Les mer her