Hopp til innhold

UTSTILLINGER KUNSTHALL GRENLAND, VÅREN 2023

WASTELAND
Olia Gorohova 
18.02 – 16.04 2023 

Olia Gorohova mottok i 2021 Porsgrunns Porselensstipend. Stipendet deles ut hvert år av Porsgrunn kommune i samarbeid med Kunsthall Grenland. Stipendet er på kr. 50 000,- samt et 3 måneders arbeidsopphold på verksted 1400°. Gorohova er opprinnelig fra Hviterussland, men har de siste syv år bodd i Norge. Hun startet sin kunstutdannelse i Praha og Minsk, før hun flyttet til Norge. Fra 2016 var hun student ved KHIO, der hun også fikk sin Master i 2018. Gorohovas separatutstilling i Porsgrunn har fått tittelen Wasteland. I dette prosjektet går hun tilbake til sine Hviterussiske røtter og undersøker den materielle kulturen til sine forfedre. Sentralt i utstillingen finner vi en samling «forlatte» jordbruksredskaper. De gamle slitte og rustne redskapene kombineres med delikate porselenselementer som Gorohova har arbeidet frem gjennom sitt residensopphold i Porsgrunn. Ved å lage nye håndtak , grep og holdere til de gamle redskapene, forsøker kunstneren på nytt å kople seg på den kulturen hun har reist i fra og som nyere politiske hendelser og krig med Ukraina har vanskeliggjort å vende tilbake til. Kurator for utstillingen er Catrine Danielsen. 

STRANGE PRESENT VOL. 1
Hanna Björkdahl, Jim Darbu, Lissette Escobar, Eirik Falckner, Øyvind Suul 13.05 – 30.07 

Utstillingen Strange Present samler et knippe etablerte kunstnere, flere helt ferske og noen fortsatt studenter fra KHIO og KMD. ( Strange Present Vol. 2 er planlagt 2024). 

Felles for alle er at hovedmateriale er leire men gjerne kombinert og i utforskning med andre materialer. Utstillingens arbeider vil være basert på nyproduksjon, der kunstnerne utfordres til å teste sine egne grenser og sine egne versjoner av dagens populærkulturelle fellesarv, preget av postpandemi og et Europa i krig. Arbeidene i utstillingen vil fremstå som både figurasjoner og abstraksjoner. Kunsthall Grenland ønsker med prosjektet Strange Present å hedre Harald Solberg og den store jobben han gjennom mange år la ned i arbeidet med Bomuldsfabriken generelt og fokuset på keramikken/materialet leire spesielt. I perioden 1998 til 2021, laget Solberg i alt 4 utstillingsprosjekter under tittelen Present, der han løftet frem kunstnere som hadde den samme bakgrunnen som han selv, keramikken og samtidskeramikere. Kuratorer for utstillingen er Irene Nordli og Andreas Rishovd.

Scroll til toppen