Hopp til innhold

Porsgrunn Porselenstipend – kunster i arbeid

Et samarbeid mellom Porsgrunn kommune og Kunsthall Grenland ble til Porsgrunn Porselenstipend

Porsgrunn er porselensbyen, med tradisjon og historie å bygge på. Kunsthall Grenland har gjennom mange år presentert porselen i samtidskunst og har etablert et porselensverksted i den gamle fabrikken, vegg i vegg med stråmalere, utsalg, museum og produksjon.

Porsgrunn kommune ønsket et kunststipend og politikken sa ja til det. Så da ble det et lite stipend som også inkluderer Kunsthall Grenlands invitasjon til tre måneders opphold og tilgang til verksted 1400 grader. 

Olia Gorohova heter den første kunstneren som fikk dette stipendet. Nå er hun her, i Porsgrunn, på verkstedet, blant skulpturelle porselensobjekter. Det er spennende å møte henne et lite stykke ut i arbeidsoppholdet.

Fantastisk, sier hun selv om erfaringene så langt. Det å få mulighet til å fordype seg i eget kunstnerskap og i prosjektet som ligger til grunn for stipendet, betyr mye. Det bidrar til å definere meg som kunstner i enda større grad en før, sier hun.

Dette er også intensjonen bak stipendet, nettopp det å gi lovende, unge kunstnerskap mulighet til å utvikles i møte med porselenet, verkstedet, fabrikken og byen.    

«Arv» er arbeidstittelen på kunstprosjektet – det handler i korte trekk om gamle jordbruksredskap fra området i Hviterussland, der Olia har sine røtter. Koblingen mellom de rustne restene av ulike verktøy og det glatte hvite porselenet er slående og her ligger lag på lag med fortellinger, både bokstavelig og billedlig. Arbeidene og prosjektet utvikles og tar form gjennom oppholdet og timene på verkstedet, i brenningen og i kunstnerens bevissthet.   

En glede er det derfor at Kunsthall Grenland har funnet utstillingsplass til Olia Gorohova. Hun blir invitert tilbake til Porsgrunn i 2023, for en separatutstilling basert på kunstneroppholdet i disse tre vårmånedene i 2022. Vi ønsker Olia Gorohova velkommen til byen og på gjensyn i 2023. 

Scroll til toppen