Hopp til innhold

Lin Wang er Artist-In-Residence på 1400 grader

Kinesiske Lin Wang begynte sitt residensopphold på porselensverkstedet i oktober, og skal være i Porsgrunn frem til januar 2019. Wang arbeider primært med porselensinstallasjoner og performance, som på sitt særegne vis ofte griper inn i en politisk og samfunnsmessig problematikk.

Lin Wang er bosatt i Bergen, men har fortsatt sitt verksted i Jingdezhen. Hovedfokuset hennes under oppholdet denne høsten, er arbeidet med separatutstilling i Kunsthall Grenland neste år, men i løpet av perioden vil hun også holde workshop og ha kunstnerpresentasjon.

Hva slags bakgrunn har du, er det noe i bakgrunnen din som har staket veien for interesse for porselen som materiale i dine kunstprosjekter?

Jeg vokste opp i en by i Kina, som i likhet med Porsgrunn er kjent for sin porselensindustri. Men forholdene var ikke helt like; vår industri var mindre håndverksorientert – det var først og fremst industriporselen som ble produsert der. Likevel vil jeg si at det var først når jeg selv ble student, ved China Academi of Fine Art, hvor jeg lærte klassisk tegning og skulptur, og å male klassiske kinesiske porselensmønstre, at jeg ble knyttet til porselen som materiale.

Så havnet du i Norge?

Tilfeldighetene ville det til at jeg skulle til Bergen. Som barn hadde jeg mange fantasier om Norden og Scandinavia, besteforeldrene mine fortalte meg historier som bygget opp rundt disse fantasiene, og når jeg så kom til Bergen hvor jeg fortsatte studiene ved KHIB, opplevde jeg en voldsom kulturkræsj. Denne opplevelsen av brist mellom virkelighet og fantasi, ble siden et utgangspunkt for min kunstneriske utforskning; hvordan en kultur eller et land, lever med feiloppfatninger og antagelser om en annen kultur.

Var det annerledes å være student ved en norsk utdannelsesinstitusjon?

Ja, men for meg var studiene i Bergen veldig bra. Jeg kunne håndverket fra før og i Bergen ble jeg introdusert for teori og det konseptuelle – noe som brakte meg til metoden jeg bruker i dag; der jeg kan fortelle ”min historie”.

Prosjektet Exotic Dreams and Poetic Misunderstanding er en overbyggende tittel på flere av dine delprosjekter. Performance Dinners, der du har laget ulike matopplevelser i gallerirommet, inngår i dette prosjektet, fortell om det.

Prosjektet, som startet i 2015, inngår i en større strategi i møtepunktet mellom kunst og politikk; det handler om å bryte grenser og å få folk til å møtes. Mat fra ulike kulturer; japansk, kinesisk, afrikansk osv. serveres på egen-produsert porselen, jeg har også introdusert spisebestikk fra de ulike kulturene, noe som kanskje gjør folk forvirret? Når maten er spist, kommer symbolismen og uttrykkene på servisene til syne, folk begynner å prate, og å stille spørsmål. I tillegg er prosjektet en måte å bryte ned terskelen for å få folk til å gå på kunstutstilling.

Hva tenker du å jobbe med her i Porsgrunn?

Jeg synes det er fint å være her på verkstedet ved elven, maritim aktivitet binder vår (Kina og Norge) historie sammen. Prosjektet har tittelen Exotic Dreams and Poetic Misunderstanding – The Silk Road, og tematisk tar det utgangspunkt i det faktum at silkeveien (handelsnettverk fra oldtiden) knyttet vest og øst først sammen gjennom handel, som igjen førte til utveksling av ideer, kultur og religion. Jeg jobber med en større skulpturinstallasjon, som består av mindre deler, flak av porselen, og på hvert flak er det små historier.

Du skal også ha workshop under oppholdet, kan du si litt om det?

Jeg har holdt flere kurs i Kina tidligere, i ulike teknikker og klassiske kinesiske mønstre. Den klassiske blåfargen, som i vesten omtales som kobolt blå heter i Kina Sumali Blue, og er en felleskulturell referanse. Disse klassiske teknikkene vil danne grunnlaget for workshopen jeg holder denne høsten.

*

LIN WANG WORKSHOP

Porselenskunstner Lin Wang vil denne høsten holde en serie workshops, der hun forteller mer om porselenet og dets kinesiske tradisjoner. Workshopen består av en presentasjon og demonstrasjoner av kinesisk blåfarge-maling.

NB: Workshopene krever påmelding, og forutsetter deltagelse på alle tre kurskvelder. Samlet pris er kr. 1200.

Påmelding til catrine@kunsthallgrenland.no / 41278859

Arrangementet holdes av Porselensverkstedet 1400 grader, på Porselenssenteret, PP.

PROGRAMMET HØSTEN 2018:

13/11 – Eksotiske drømmer og poetiske misforståelser- Porselenets mysterier

27/11 – Fortellinger fra Jingdezhen – porselenshovedstaden i Kina

4/12 – Porselenets opprinnelse og utviklingen av det blå-hvite – de slyngende blå rankers opprinnelse

Tidspunktet for workshopene er kl 18:00 – 21:00

 

Scroll til toppen