Hopp til innhold

Hvorfor all denne industrien i Grenland?

Eidanger Salpterfabrik på Herøya, 1928

Eidanger Salpterfabrik på Herøya, 1928

Telemark og Grenland har en lang og mangslungen industrihistorie. Og industrien ligger her ikke av tilfeldighet; fra stenbrudd på 800-tallet til dagens hypermoderne prosessindustri i verdensklasse, har industrien vokst ut fra naturressursene og derigjennom formet samfunnet rundt.

Bildet over viser Eidanger Salpeterfabrik på Herøya – senere kjent som Norsk Hydro – i 1928. Fabrikke skulle bli lokomotivet for nær all industriell utvikling i Grenland etter mellomkrigsårene. I dag er ett selskap splittet opp til nærmere 90, og leverer varer og verdensledende teknologi. Men hvorfor ble anlegget liggende akkurat her? Historien om dét er mer komplisert og fascinerende enn du kanskje er klar over: Den begynner i den indre av Telemark, følger vassdragene ned til Grenland, og er hele veien knyttet opp til naturen rundt oss.

Dag Holmer

Dag Holmer

Foredragsholder Dag Holmer er tidligere Informasjonssjef ved Herøya Industripark, og har en lang arbeidskarriere fra Norsk Hydro på Herøya. I dag er han pensjonist, men fremdeles opptatt av lokalhistorie og Grenlands industrielle utvikling.

Holmers foredrag Grenlands industrihistorie finner sted tirsdag 15. november kl. 19:00, i Ælvespeilet, sal 3. Foredraget er gratis og åpent for alle.

greenlightdistrict

Medlemsforeningen Kunsthall Grenland avholder høsten 2016 en serie foredrag, knyttet opp mot den nasjonale kunstfestivalen greenlightdistrict, som går av stabelen i Grenland i mai 2017. Fokus for alle foredragene er Grenlands industrielle historie og de endringer som regionene nå er inne i.

Høstens øvrige foredragsprogram:


6.09 – Olav Løkken: Fabrikken i fotohistorien
2.11 – Erling Dokk Holm: Urbane vyer
15.11 – Dag Holmer: Om Grenlands industrihistorie
8.12 – Øystein Rø/Transborder Studio

Kunstfestivalen greenlightdistrict avholdes i tiden mellom 11. og 14. mai 2017. Festivalen er et samarbeid mellom Kunsthall Grenland, Skiens kunstforening, Spriten kunsthall, Telemark kunstsenter og Norske kunstforeninger.

Scroll til toppen