Hopp til innhold

Foredrag om Telemarkskanalen

Medlemsforeningen Kunsthall Grenland ønsker velkommen til et foredrag om Telemarkskanalen, og dens betydning for industrien i Grenland og Telemark.

I anledning neste års Greenlightdistrict-prosjekt – der temaet er vann og Grenlands forhold til elva og fjordene – har vi gleden av å invitere til et foredrag med forfatterne bak praktboken «Vannveien inn i Telemark», Ole Bjørn Ulsnæs og Nina M. Evensen.

Det var langt fra en selvfølge at det skulle bygges en kanal mellom Norsjø og Skien; både jernbane og grusvei var høyst reelle alternativ. Men det er lange tradisjoner for transport opp og ned vannveiene i Telemark – fra brynestein på 800-tallet til Norrøna fabrikker, med tømmerfløting og etableringen av sagbruk og papirfabrikker på Skotfoss og i Skien, med kanalens betydning for Hydro på Notodden og Rjukan og Tinfos’ lektertrafikk til Tinfosskaia i Porsgrunn. I 1861 ble kanalen mellom Skien og Norsjø endelig åpnet, og kanalen har siden det hatt stor betydning for fylket, både når det gjelder passasjertrafikk, tømmerfløting og transport av alle slags varer. I dag er kanalen den viktigste turistattraksjonen i Telemark.

Foredraget finner sted på Kunsthall Grenland, Ælvespeilet kulturhus,
TIRSDAG 8. MAI KL. 20:00.
Gratis og åpent for alle. Enkel servering.

Scroll til toppen