Hopp til innhold

Foredrag med Skagerak Energis teknologidirektør

Medlemsforeningen Kunsthall Grenland ønsker velkommen til en ny forelesning i vår serie knyttet opp til Grenlands industrihistorie.

Tirsdag 19. mars blir det foredrag med Finn Werner Bekken, teknologidirektør i Skagerak Energi.

Telemark er en av landets viktigste kraftprodusenter. Omtrent ti prosent av Norges el-kraft er produsert i vårt fylke. Telemark har det høyeste andel vassdrag i forhold til totalt areal, noe som gir godt grunnlag for fornybar kraftproduksjon.

Og det var energien fra de mange fossene som la grunnlaget for den moderne industrialiseringen i landet, først på Notodden og Rjukan, senere på Herøya. Landets første elektrisitetsverk startet opp i Skien i 1885, med salg til abonnenter. Laugstol Bruk lå innerst i Hjellen, og verket var i gang kort tid etter at glødelampen var funnet opp og bare tre år etter at Thomas A. Edison bygde det første elektrisitetsverket i USA.

Senere fulgte reguleringer av fosser og vassdrag, for å sikre stabil og tilgjengelig elektrisitet ikke bare for industrien, men også mer og mer for befolkningen ellers.

Foto: Telen

Om alt dette vet antageligvis Finn Werner Bekken mer om enn de fleste andre. Han er teknologidirektør i Skagerak Energi, i konsernets utviklingsenhet. Han fungerer også som en forsknings-ekspert for Universitetet i Sørøst-Norges fagmiljø innenfor elkraft ved Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag. Bekkens spesialområdet er det elektriske nettet, kraftproduksjon og pålitelig overføring av kraft.

Foredraget er knyttet opp mot høstens store kunstprosjekt Greenlightdistrict, der temaet er vann som ressurs, sett i forhold til Grenlands utvikling som en av landets største industrielle regioner. Les mer om Greenlightdistrict – klikk her

Tirsdag 19.3 kl. 19:00
Ælvespeilet kulturhus, sal 3
(inngang vis a vis Skagerak Energi)

Foredraget er gratis og åpent for alle. Enkel servering.

Scroll til toppen