Hopp til innhold

Torbjørn Kvasbø

01. nov 13:00 – 15. des 16:00

Arkiv /

Kunsthall Grenland og Porselensverkstedet 1400 grader har invitert keramiker Torbjørn Kvasbø til å lage et større installasjonsverk, som stilles ut i Kunsthallen i perioden 1. november til 17. desember.

Få keramikere kan som Kvasbø vise til en så omfattende og kvalitetssterk produksjon, som også oppnår anerkjennelse internasjonalt. Han har siden kunstnerskapet begynte på 1970-tallet utviklet seg til å bli en av verdens fremste keramikere, gjennom en utrettelig studie av leirens mange muligheter. Kvasbø var i tidligere år særlig influert av britisk keramikk, og studerte med flere toneangivende britiske kunstnere. Dette var en periode der det var store politiske og estetiske konflikter mellom brukskunst og kunsthåndverket, der den sistnevnte bevegelsen insisterte på å løsrive seg fra den mer dogmatiske Scandinavia Design-tradisjonen, med dennes "vakre hverdagsgjenstander for folk flest".

Kvasbø valgte å la leirens materielle kvaliteter forene seg med mer eksistensielle fordringer, og søkte seg mot et uttrykk som fremhever og utforsker menneskelige følelser og også gir klare assosiasjoner til det rent menneskelige - for eksempel slår forholdet mellom kropp og keramikk klart igjennom i valget av former og hvordan han bearbeider overflatene.

De teknologiske mulighetene er også behørig utforsket i Kvasbøs kunstnerskap. Ovners og brenningens påvirkning på leiren har vært et spor han har jobbet med. Han har bak seg opphold blant annet i Japan, der han studerte tradisjonelle brenneteknikker, og har siden fått bygget en anagama-ovn hjemme på atelieret sitt i Venabygd.

Utstillingsprosjektet baserer seg på gamle vaseformer, som kunstneren har hentet fra Porsgrunds Porselænfabriks lange historie. Det omfattende arbeidet inkluderer over 2300 enheter, som sammenstilles til en større og komplisert installasjon. Prosjektet går således i dialog med porselensfabrikkens unike design-historie. Vaseformen er en av våre eldste bruksformer, og er kjent fra ganske tidlig i menneskehetens historie. Nær sagt alle kulturer opp gjennom tidene har gjort seg nytte av den, dels fordi den er praktisk, men også kan bli svært forseggjort på et rent estetisk plan.

Ved åpningen 1. november vil Kvasbø være i gang med monteringen av den store installasjonen, som vil foregå gjennom hele utstillingsperioden. Publikum vil dermed få en sjelden mulighet til å følge kunstneren i arbeidet med skulpturen.

For kunsthallens porselensverksted, 1400 grader, er utforskningen og produksjonen av kunstprosjektet til Kvasbø hovedprosjektet for 2017.

Prosjektet presenteres i nært samarbeid med Porsgrunds Porselænsfabrik. Kvasbøs assistent i utarbeidelsen av prosjektet har vært Stine Hartvigsen, som tok sin Master i medium- og materlialbasert kunst ved KHiO i 2016.

Vennligst merk at Torbjørn Kvasbøs utstilling står åpen fra ONSDAG 1. november. Kunstneren vil selv montere verket i ukene etter utstillingsåpningen. Det inviteres til en formell åpning av prosjektet - med kunstner-presentasjon - 8. NOVEMBER KL. 19:00. Dette arrangementet er åpent for alle.

Fra monteringen av Kvasbøs installasjon i Kunsthallen - 10 dagers arbeid komprimert til vel 3 minutter med film.

Fra produksjonen på PP og montering i Kunsthallen

Torbjørn Kvasbø (Foto: Mattias Lindbäck)
Torbjørn Kvasbø (Foto: Mattias Lindbäck)

Torbjørn Kvasbø står i en særstilling som en av landets fremste keramikere og pedagoger. Siden 1970-tallet har arbeidene hans utforsket de muligheter ulike typer leire har, ulike brenne-teknikker og arbeidet med en rekke former, som har gjort ham til en av de mest fascinerende og innflytelsesrike keramikerne internasjonalt. Fra mer bruksrettede objekter har han gått i retning av større installasjonsverk, noen utført i monumentale størrelser, men som ofte også vekker assosiasjoner til menneskets hud og kroppsdeler.

Kvasbø (1953) er bosatt i Venabygd i Ringebu. Kvasbø er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, Institutt for keramikk, i årene 1975-78 . Han har bak seg en lang rekke studieopphold i bla. Kina, Korea, USA og Australia.  Kvasbø var i perioden ansatt som professor i kunstfag i henholdsvis Gøteborg og Stockholm i perioden 1996 til 2008. Han stå bak en lang rekke utsmykkingsoppdrag, og er innkjøpt i en rekke samlinger, såvel nasjonalt som internasjonalt.

Besøk Torbjørn Kvasbøs hjemmeside - klikk her

Kommende utstillinger & arrangement
x-animated-100x100

Invitasjon til vernissage?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta invitasjon til utstillingsåpninger og få siste nytt fra oss!

Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen