Hopp til innhold

ARKANUM – Irene Nordli

20. jan 16:00 – 17. mar 15:00

2024 /

Kunsthall Grenland åpner i januar 2024 separatutstilling med Irene Nordli. Utstillingen med tittelen ARKANUM er Nordlis mest omfattende utstilling så langt, og vil være utformet som en stor installasjon i rommet, en kontemplativ oase med muligheter for sanselige opplevelser.

Nordli har fra 1996 et spesielt forhold til Porsgrunn, da hun hadde et arbeidsopphold på Porsgrunds Porselænsfabrik, som en vesentlig del av sin Master ved Kunsthøyskolen i Bergen.  Fra 2005 til 2020 har flere samarbeidsprosjekter blitt til mellom Nordli og kunsthallen, i form av utstillinger, workshops og arbeids opphold.

Fra 1996 har porselensleire vært Nordli sitt viktigste materiale. Hun følger og fornyer materialets historie og lager sine egne bruddstykker av fortellinger. Nordli sin fasinasjon for materialet porselen og porselensfiguren/figurinen i særdeleshet, fungerer som en rød tråd i en lang praksis. I et rikt historisk materiale, finner Nordli utgangspunktet for sine ulike kunstneriske prosjekter. Kunstnerens keramiske praksis omhandler ofte den menneskelige figuren, som danner selve grunnlaget for materiell og konseptuell eksperimentering og som utfordrer tradisjonelle forestillinger om kroppen og selvet.

For kunstneren finnes det ikke noe bedre materiale til å fange menneskekroppen og bevegelser enn materiale leire. Leira er formbar og spesielt egnet til å spille inn, samt avsløre egne bevegelser, enten fysiske, psykologiske eller politiske. Selv har Irene Nordli formulert følgende; « Mine arbeider gjenspeiler skjønnheten og kaoset vi opplever i verden og mine arbeider vitner om mine personlige erfaringer og følelser. I mine arbeider så søker jeg etter en dypere forklaring av virkeligheten og jeg forsøker å lage forbindelser til våre menneskelige opplevelser».

Irene Nordli (1967) er regnet som en av de mest sentrale kunstnerne på den nordiske keramikkscenen. Hun er utdannet ved KHIB i Bergen og hatt professorstilling ved KHIO. Nordli kan vise til en rekke utstillinger i inn og utland, Bomuldsfabriken Kunsthall, KODE, Galleri F15, Beijing Art Fair, SOFA i Chicago. En viktig del av Nordli sitt kunstnerskap er å utvikle kunst i offentlig rom, som ved Asker Kulturhus, Lillestrøm sentrum, Halden fengsel, Mesterfjellet skole og Bodø VGS. Arbeidene hennes finnes i samlinger som Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, KODE og Sørlandets Kunstmuseum. I 2017 mottok Nordli Kunsthåndverksprisen fra BKH.

Scroll til toppen