Hopp til innhold

Utstillingsåpning om det som er nesten som oss

Lørdag 19. september åpner Kunsthall Grenland sin nye utstilling, Nearly Human.

Nearly Human er en utstilling som tar for seg roboter i kunsten og roboter som kunst. Utstillingen tematiserer den menneskelige fantasi og tørsten etter
 å skape en parallell verden av maskiner, marionetter, dukker, automata og roboter som er nesten som oss, men ikke helt. I dag har imaginære vesener og maskiner en egen plass i kunsten, litteraturen, filmverdenen og en rekke andre områder i livene våre.

Selv om vi har gått inn i den andre maskinalderen, og roboter er i stand til å gjøre nesten alt, så er vi mennesker fremdeles overlegne. Vi er fortsatt herre over våre tanker, og derfor fortsetter vi å forestille oss maskiner som er nesten som oss, som kan opptre vennlig, tjene oss og ikke minst underholde oss, med bare vage ideer om at de en gang vil kunne komme til å erstatte oss!
Hva vil vi til slutt sitte igjen med, som ikke kan erstattes av maskiner? Antageligvis det som i utgangspunktet skapte dem; den menneskelige fantasi.

Utstillingen består av et utall verk og omfatter bla. et større historisk bildemateriale som fremstiller ideer rundt hva som er nesten-menneskelig. En annen seksjon inkluderer orginalarbeider vist som video med Pierre Bastien, Daisuke Furuike, Theo Jansen, Chico MacMurtrie og Richard Kriesche. Den tredje seksjonen viser kinetiske skulpturer av Tim Lewis, Jim Whiting, Christiaan Zwanikken og Bente Sommerfeldt-Colberg.

Utstillingen er kuratert av polsk-engelske Jasia Reichardt. Hun ble født i Warsawa Polen i 1933. På 1950 tallet var hun redaktør for Art News and Review. Fra 1963 – 1970 var hun assisterende direktør for Institute of Contemporary Arts i London. I 1968 kuraterte hun utstillingen_ Cybernetic Serendipity_ ved ICA. Dette var den første store internasjonale utstillingen på temaet electronic, cybernetic, og computer art. Fra 1974 – 1976 var Reichardt direktør ved Whitechapel Art Gallery, London.

Utstillingens åpningstider er
Tirsdag – Søndag: 12:00 – 16:00
Mandager stengt.

Scroll til toppen