Hopp til innhold

1400 – Artist in Residence

Lin Wang. Foto: Stina Glømmi

 

Kunstnere på 1400 ° kan boltre seg i et verksted på rundt 100 m2 som ligger i den gamle fabrikkbygningen til Porsgrunds Porselænsfabrik med utsikt til elven. Det nydelige gamle teglsteinsbygget innbyr til kreativitet og kontemplasjon. Her kan man forske og eksperimentere på nye ideer og bli inspirert av omgivelsene. Verkstedet ligger vegg i vegg med porselensfabrikken og er det eneste i landet i tilknytning til eksisterende produksjons- og kompetansemiljø. Fra fabrikken får vi tilgang på materialer og brenning, i tillegg til uvurderlig teknisk veiledning fra de ti ansatte som drifter dagens produksjon. Porselensfabrikken har lang tradisjon i å huse kunstnere og kunststudenter, og har i mange år stilt plass, materialer og andre produksjons-fasiliteter til rådighet for å realisere prosjekter i forbindelse med masteroppgaver, utstillinger og offentlige utsmykkingsprosjekter.

En annen nabo er museet som forvalter den omfattende arven fra fabrikkens over 130 år gamle håndverksmessige og kunstfaglige tradisjon. Kunsthallen samarbeider med museet om foredrag, seminarer og utstillinger, og som kunstner tilbys du omvisning i samling og fabrikk. Overalt i Porsgrunn ellers kan man finne spor av den unike arven i form av utsmykkinger, gammelt porselen i bruktbutikkene eller serviser i byens hjem.

Kunsthall Grenland har lang og god erfaring i å jobbe sammen med keramiske kunstnere. I tillegg til residensoppholdene arrangerer vi også workshops for kunststudenter ved Kunsthøyskolen i Oslo.

Verkstedet ble etablert i 2015, der første resident var Torbjørn Kvasbø. Produksjonen pågikk i over et år og resulterte i den omfattende installasjonen Vaseklase i 2017, forløperen til skulpturverket som i 2018 ble presentert i Paris på The Sèvres National Ceramics Museum i Paris. I 2018 hadde kinesiske Lin Wang residens på 1400 °, og den 5. april 2019 åpner Kunsthallen hennes utstilling; Exotic Dreams and Poetic Misunderstandings – The Silk Road. Kurator er Randi Grov Berger.

I Kunsthallens kunstneriske råd sitter Irene Nordli og Heidi Bjørgan, begge med lang kompetanse og kunnskap om arbeidsopphold ved porselensfabrikken. Rådet programmerer innhold og residensene i samarbeid med kunsthall staben.

Catrine Danielsen er Kunsthall Grenlands porselenskoordinator. Hun administrerer og er kontaktperson for verkstedet. Send henne gjerne en mail eller søknad på epost catrine@kunsthallgrenland.no

Scroll til toppen