Hopp til innhold

Uventa ting skjer

20. jan 13:00 – 11. mar 16:00

Arkiv /

Uventa ting skjer er en duo-utstilling som viser skulpturarbeid av to sentrale kunstnere som bor og arbeider i hjertet av Telemark, henholdsvis i Kviteseid og Svartdal. Tittelen indikerer at arbeidene som publikum møter i denne utstillingen har noe overraskende og uventet over seg.

Utstillingen "Uventa ting skjer" med Dommen og Torvund åpner lørdag 20. januar kl. 13:00. Det er en preåpning med kunstnerne kl. 12:00; denne presentasjonen er gratis og åpen for alle.

Det uventede er en karakteristikk som ser ut til å være treffende for begge som gjennom flere tiår har virket som sentrale billedhuggere i norsk kunstliv. Gunnar Torvund (f. 1948) er opprinnelig fra Nærbø i Rogaland og Philipp Dommen (f. 1951), fra Luzern i Sveits. Torvund debuterte allerede i 1971 på Høstutstillingen; Dommen noe senere med sin første utstilling i Norge på Henie Onstad Kunstsenter i 1988.

Begge kunstnere kan tilskrives å tilhøre en generasjon billedhuggere som i 1970 - åra søkte mot en tydelig materialorientering i sine respektive kunstneriske uttrykk, noe de har til felles med andre sentrale norske billedhuggere som Kristian Blystad og Bård Breivik.

Torvund har siden 1970 -årene vært en av de mest nyskapende billedhuggerne i Norge. Han varier i sitt kunstnerskap mellom mange ulike materialer. Formene hans preges av forenklet figurasjon med referanser til såvel kunst/kulturhistorie som religiøse elementer. Vi finner også ofte en god dose forløsende humor i hans skulptur arbeider.

Dommen er nok mest kjent for et stort publikum gjennom sine monumentale offentlige utsmykkinger, gjerne utformet i materialer som acrylglass og kalkstein. I utstillingen Uventa ting skjer, har han arbeidet frem nye bevegelige skulpturer som på mekanisk finurlig vis skaper et spenn mellom det underfundige og et mulig tematisk alvor.

Gunnar Torvund: Ho nett no (2016)
Gunnar Torvund: Ho nett no (2016)

Gunnar Torvund (f.1948) er billedhugger med oppvekst fra Jæren og utdannelse fra akademiene i København og Oslo. Torvunds kunstnerskap er godt kjent i Norge og verkene hans er representert i en rekke samlinger, bl.a. hos Nasjonalmuseet og Sørlandets Kunstmuseum. Kunstneren har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, og han er mye brukt i kunstprosjekter/utsmykninger. (Biografi fra TKS.)

Philipp Dommen
Philipp Dommen

Philipp Dommen (f. 1952) er opprinnelig fra Sveits, og bosatte seg i Svartdal i 1986. Dommen har sin utdannelse fra Kunstgewerbeschule Luzern (Sveits), læretid som stenbilledhugger hos Scheidegger, og han gikk på Statens Kunstakademi i 1983-1984. Kunstneren har mottatt en rekke stipender, hatt flere separatutstillinger og deltatt i en rekke kollektivutstillinger. Dommen står også bak en rekke offentlige utsmykkinger, og han er også innkjøpt av blant andre Norsk kulturråd, Stadt Sursee (Sveits), Vinje kommune og Telemark fylkeskommune.

Kommende utstillinger & arrangement
x-animated-100x100

Invitasjon til vernissage?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta invitasjon til utstillingsåpninger og få siste nytt fra oss!

Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen