Hopp til innhold

This Year’s Model

22/03-2014

2014 / Arkiv /

This Year’s Model

Gruppeutstillingen This Years’ Model tar utgangspunkt i modellbasert samtidskunst. Utstillingen viser denne trenden i nordisk sammenheng, med et utvalg av 14 kunstnere fra Finland og Norge.

Begrepet modell kan gi umiddelbare assosiasjoner til moteverdenen, eller til prototyper i industriell sammenheng. Innenfor kunstfeltet beskriver modellen gjerne et forstadium, en skisse eller maquette til det ferdige verket. På samme tid er modellen utgangspunktet for en retning med dype røtter i kunsthistorie, folklore og populærkultur. Modellbasert kunst eller modellisme handler generellt om å formidle en transformert virkelighet.

Innenfor denne grenen av samtidskunsten kan utgangspunktet være en tredimensjonal form, gjerne med et uhøytidelig uttrykk og materialvalg. Retningen kan relateres til filmsettets rekvisitter, leker, industriens prototyper og folkekunst utført i treskjæring og pappmache. Skulpturene eller modellene blir ofte benyttet som forelegg i en videre prosess, som fotografi, datagrafikk, video eller maleri.

Utstillingen viser hvordan modellismen idag har fått fornyet aktualitet i Norden, bl.a. fordi håndverk og figurasjon har smeltet sammen med konseptuelle strømninger på 2000-tallet. This Years’ Model inviterer til nye tolkninger av begrepet modell, både i tradisjonell og oppdatert forstand.

Kunstnere:
Oscar Askelien (no)
Siri Berqvam (no)
Vanna Bowles (no)
Åsil Bøthun (no)
Astrid Findreng (no)
Gisle Harr (no)
Ola Jonsrud (no)
Inga S. Søreide (no)
Antti Oikarinen (fi)
Vesa-Pekka Rannikko (fi)
Pasi Rauhala (fi)
Kimmo Schröderus (fi)
Noora Schröderus (fi)
Petri Eskelinen (fi)

This Years’ Model vises i 2015 i Forum Box, Helsinki.
Kuratorer: Daniel Østvold og Nina Toppila

Her er en presentasjon av Vesa-Pekka Rannikkos arbeid:

Scroll til toppen