Hopp til innhold

SVERRE MALLING – LOUIS MOE

15. jun 00:00 – 15. sep 00:00

Arkiv /

I åpningsutstillingen til Kunsthall Grenland vises to markante kunstnerne sammen for første gang. Sverre Malling er en stor beundrer av Louis Moes (1857-1945) kunstnerskap, og har arbeidet tett sammen med kurator om utvelgelsen av verk.

Billedkunstner og grafiker Louis Moe levde fra 1857-1945. Han var født i Arendal og levde størsteparten av sitt liv i København, men tilbrakte også mye tid på landstedet Juvlandsæter i Vrådal i Telemark. Moe hadde bakgrunn innen maleri, men arbeidet med tiden både med tegning, radering og litografi. Mye av grafikken ble laget som illustrasjon til barnebøker, gjerne med egne tekster, mens annet er frittstående arbeider. Den brede motivkretsen strekker seg fra søte troll og nymfer til dramatiske dommedagsscener og mytologiske skildringer av verdens undergang.

Billedkunstner Sverre Malling (f. 1977) har de siste årene gjort seg bemerket med sine tegninger. Arbeidene er detaljrike, og inneholder referanser både til populærkultur, kunst og historiske hendelser. En stemning som gir en udefinerbar følelse av ubehag ligger ofte under. Malling står sentralt i tegnekunstens oppblomstring i det norske samtidskunstfeltet. Han har lenge utmerket seg med sine særegne motiver, som gjerne står i spenn mellom det søtladne og det truende.

De idylliske motivene er her valgt vekk til fordel for arbeider som «Fanden læser i Skæbnens bog», «Syndernes dødedans» og «Syndflodsmotiv». Her framstår Moes inspirasjon fra tunge symbolister som Max Klinger og Félicien Rops tydelig. Sverre Malling viser 12 nye verk, i tillegg til flere sentrale eldre arbeider. De nye arbeidene gjør ytterligere bruk av collage som metode og det innholdsmessige speiler kontrastene mellom det gode og det onde.

Sverre Malling forteller selv om sitt første møte med Moes kunst:

For en del år siden kom jeg tilfeldig over en litt slitt radering i en brukthandel i Oslo. Motivet hadde en bisarr, eiendommelig underliggende tone som man gjerne finner hos blytunge, dekadente symbolister. Og jeg ble overrasket da jeg forsto at det var en nordmann som har laget dette verket. Han heter Louis Moe og er fortsatt en godt bevart hemmelighet. Nesten forbigått. Denne fantastiske kunstneren har dessverre endt opp som et blindpunkt i norsk kunsthistorie ettersom han tilbrakte mesteparten av sitt liv i Danmark. I dag er Moe mest kjent for søte barnebøker og eventyrillustrasjoner, men han har definitivt en adskillig mørkere side som vi vil ta tak i med denne boken. Det er en dissonans der som lader kunstnerskapet. Vi ser en hang til både det sukkersøte og det groteske. Slapstickhumor og melankoli om hverandre. Kanskje vi snakker om to sider av samme sak? Det er akkurat som om Moe ville la kontrære ytterpunkter stilles ansikt til ansikt. At vi nettopp skal dvele ved kontrasterende motsetninger i vår verden av forutatte forestillinger. Dermed blir kampen mellom dem forhåpentligvis aldri helt endelig og avgjort.

Det er laget en kunstbok fra No Comprendo Press “Sverre Malling – Louis Moe” til utstillingen, denne lanseres samtidig med utstillingsåpning. Boken inneholder omfattende bildemateriale samt tekster av kunsthistoriker Trine Otte Bak Nielsen og kunsthistoriker Line Ruud Ørslien. Boks kan kjøpes gjennom Kunsthall Grenland.

Utstillingen går senere videre til Kunstforeningen GL Strand i København.

Kurator: Line Ruud Ørslien

Kommende utstillinger & arrangement
x-animated-100x100

Invitasjon til vernissage?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta invitasjon til utstillingsåpninger og få siste nytt fra oss!

Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen