Hopp til innhold

Oddvar Einarson

23/10-2013

2013 / Arkiv /

Oddvar Einarson

Den 10. oktober kommer filmskaper Oddvar Einarson til Porsgrunn for å samtale med Tom Hovinbøle om sitt arbeid som filmskaper. Einarsson er en av våre mest markante regissører, og hadde sitt store gjennombrudd med filmen “X” i 1986. Forut for det gjorde han en rekke kortfilmer, i ettertid flere spilefilmer og dokumentarer. Filmen “X” vises etter samtalen.

Merk at regissørmøtet finner sted på Pohlmanns Mat og vinbar (Nordentorget). Samtale kl. 19:00, filmvisning ca. 19:30. Visningen er gratis.

I Prosjektrommet viser Kunsthall Grenland kortfilmer og utdrag av Oddvar Einarsons dokumentarfilmer i perioden 10. – 30. oktober.

Dette filmprogrammet med utdrag og kortfilmer fra Oddvar Einarsons mangeslungne karriere, er en reise fra røffhetens estetikk til leken minimalisme og eksperimentell dramaturgi. Her vises også noen helt nye filmfunn fra Einarsons produksjon fra 1973 og 1984.

Hele programmets varighet er ca. 1 time.

Odyssè 68 (1968)
En ung manns reise fra landet – til storbyen – hvor han suges inn i byens kaos før han formelig blir spyttet ut. Denne filmen er inspirert av New American Cinema og går helt egne veier i å fortelle en historie gjennom en rått tilhogget montasje i 35mm cinemascope.

Kampen om Mardøla (1970-72)
» Ny var også filmens form. Rytmen var mer oppdrevet enn noensinne tidligere i norsk dokumentarfilmsammenheng, og den dårlige økonomien og teknologien ble gjort om til noe nyskapende. Stilen formidlet dermed på en spennende måte aksjonens intensitet, nervøsitet og betydningsfullhet gjennom et rått tilhogd og uskjønt stiluttrykk.» – Gunnar Iversen, Virkelighetsbilder – Norsk dokumentarfilm gjennom hundre år. (Universitetsforlaget)

Åkeren oldefar ryddet (1971)
Denne filmen var ment som en demonstrasjon av filmskaperen i arbeid, og samtidig et bilde på en filmskaper som hadde havnet på feil klode. Filmen er også et lite eksempel på hvordan filmen kan trylle med virkeligheten, plutselig ligger stortinget i enden av åkeren. Denne filmen vises for første gang siden 1971, etter at den i 1972 ble ofret som materiale til en tv produksjon.

Om filmen i Norge (1973)
Utdrag fra en produksjon laget for Flimra NRK. Her får vi se et filmdokument som vises for første gang siden 1973. Et meget spesielt og avslørende møte med datidens norske filmbransje. Den inneholder møter med sentrale norske filmfolk – og noen faktiske standpunkt, i 1972.

Prognose Innerdalen (1980)
Etter å ha fulgt Innerdalsaksjonen i to år, kom denne filmen på kino i 1980 – langt roligere i form og uttrykk enn den eksplosive Mardølafilmen. Nå har røffhetens estetikk blitt erstattet med en klarere dialektisk montasje hvor naturen, protestene og den omfattende utbyggingen av Innerdalen er viktige elementer. Et nærgående bilde av norges til nå mest omfattende neddemmingsprosjekt.

Barnas filmøye (1981 – 83)
Barnas Filmøye var et prosjekt som skulle spre filmforståelse ved å fortelle historier helt enkelt, og kun ved hjelp av filmens grammatikk. Herfra vises Familiebildet og Trafikkbildet. Når Familiebildet vant den norske kortfilmfestivalens pris 1983, hvor også Trafikkbildet fikk hederlig omtale, var det nettopp viljen til å fortelle enkelt og tydelig med filmens språk, som ble fremhevet av juryen. Filmen vant Den Norske kortfilmfestivalens hovedpris 1983.

En ny oppstart – 4 januar 1984 (1984)
Dokumentarfilm basert på gamle 16mm opptak fra en tv monitor. Her er det en historie som fortelles fra tapte videoopptak som i sin tid ble registret på film! En dokumentasjon av en tydelig og i denne sammenheng en skjellsettende hendelse. Denne filmen ble digitalisert fra en gjenfunnet filmrull og er ferdigstilt til denne visningen. Dette er samtidig den riktige introduksjon til spillefilmen «X».

Lek med dramaturgi – 1 – 2 og 3
Tre korte studier fra spillefilmen «X» (1986), som viser lek med dramaturgien under vignettene filmstrofer, fem minutters inntreden og rekvisitten. Disse bitene tåler godt å stå alene, og de får en helt ny betydning når de vises løsrevet fra filmen. Disse klippene er interessante kommentarer til den klassiske filmdramaturgi, og viser nye forslag til løsninger av gamle problemer.

Det vil i tillegg også komme klipp fra Oddvar Einarsons senere arbeider, bla. et lite oppsummerende program med en film fra et nært foregående arbeid og et innblikk i et nytt prosjekt som er under arbeid i 2013.

Scroll til toppen