Hopp til innhold

Nora G

27/06-2015

2015 / Arkiv /

Nora G

Formgiveren Nora Gulbrandsen utforskes på nytt i utstillingen NORA G i
Kunsthall Grenland fra 27. juni – 6. september.

Utstillingen presenterer og fremhever en hittil lite kjent del av Nora Gulbrandsens virke; hennes store produksjon av skisser og arbeidstegninger. Utstillingen fokuserer på skissenes kvaliteter og gir rom for å lese dem som bilder. Utstillingen belyser også hvilke funksjoner skissene hadde og under hva slags forhold de ble til.

 

Nora Gulbrandsen (1894 – 1978) arbeidet på Porsgrunds Porselænsfabrik AS (PP) fra 1927 til 1946. Som landets første kvinnelige sjefsdesigner ved en norsk håndverks-bedrift, banet Gulbrandsen vei for andre kvinner. Hennes arbeider regnes i dag som noe av det ypperste innenfor funksjonalistisk og art-deco inspirert porselen i Norge.

 

Utstillingen viser skisser og arbeidstegninger, først og fremst valgt etter billedmessige kvaliteter. Kuratorene Kari Skoe Fredriksen og Odd Fredrik Heiberg har funnet frem til og vurdert et stort antall av de over 1800 originalskissene som finnes i PPs samling. Nora G. Var en pådriver for et moderne formspråk på 1930-tallet, de stramme geometriske formene og særegen fargebruk ble hennes signatur. Mange av tegningene er svært gjennomarbeidet og flere av dem innbyr til å betraktes som selvstendige kunstuttrykk.

 

I forbindelse med utstillingen gir Kunsthall Grenland, i samarbeid med forlaget No Comprendo Press, ut boka Nora G.

Utstillingen inngår i Kunsthall Grenlands satsing på porselen som materiale i kunst og design. Kunsthallen og tidligere Porsgrunn Kunstforening har stått for en rekke prosjekter om og med samtidsporselen, flere i samarbeid med Porsgrunn kommune og Porselensbiennalen som ble arrangert i Porsgrunn i årene 2005, 2007 og 2009.

Scroll til toppen