Hopp til innhold

Klassikerserien: Wicker Man (1973)

11/11-2014

2014 / Arkiv /

Klassikerserien: Wicker Man (1973)

En pompøs og selvhøytidelig politimann (Edward Woodward) sendes til den øde skotske øya Summerisle for å undersøke forsvinningen av en liten pike. Vel ankommet øya oppdager han til sin store overraskelse av beboerne der nekter for jentas eksistens. Undersøkelser avdekker også at øya styres av en slags sekt med dyper røtter i hedensk tro og skikk.

Dette er utgangspunktet for manusforfatter Anthony Shaffers film, som nevnes fordi hans manus til denne filmen antageligvis er et av tidenes beste triller-manus, og fordi filmen klarer å overraske selv i dag. Film falt igjennom da den kom takket og var en komersiell fiasko, mye takket være manglende markedsføring og fordi den ikke passet inn i den gjengse horror-tradisjonen som var/er så sterk i England. Filmen gikk dertil nesten tapt, og det var tilfeldigheter som gjorde at den ikke havnet som grøftefyll (!). Lenge fantes kun svært skamferte versjoner av filmen, men nå er alle biter funnet og filmen kan endelig nytes i sin helhet.

 

Sær og merkverdig, med hedenske ritualer, orgier og hekseri, tar denne filmen tilskuerene med på en reise inn i en slags alternativ verden, befolket av en samling tildels svært eksentriske mennesker (ledet av horror-kongen Christopher Lee). En krim som er noe helt annet og publikums langsomme forståelse av hvor dette bærer, har skaffet denne filmen en svært fortjent kultstatus.

Filmen vises på Nedre Jønholt gård, tirsdag 11. november kl. 19:30. Visningen er gratis

Scroll til toppen