Hopp til innhold

Klassikerserien: L’Eclisse

29. mar 20:00 – 29. mar 22:00

Arkiv /

Klassikerserien: L’Eclisse

Med L’Eclisse – formørkelsen – fullførte Michelangelo Antonionis sin ambisiøse trilogi fra 1960-tallet, der han tar for seg fortapte og fragmenterte menneskelige forhold. Klassikerserien har tidligere vist de to første filmene, L’Aventura og La Notte. Filmene er løsrevet i handling og karakterer, og kan godt ses uberoende hverandre.

Trilogien er blitt stående som et høydepunkt i europeisk filmkunst etter 2. verdenskrig. Innenfor den modernistiske filmkunsten står Antonioni i en særklasse; kanskje er det bare Ingmar Bergman som matcher ham. Med sine skildringer av mennesker i skjæringspunktet mellom håp og fortapelse, skapte han skole med sine subtilt fremførte, utsøkt fotograferte, formfullt komponerte og inngående personlige filmer. Igjen og igjen har han undersøkt vanskene vi mennesker har med det å skulle kommunisere våre følelser, leve ut våre drømmer – og det umulige ved kjærligheten.

I denne filmen måter vi igjen Antonionis favoritt, Monica Vitti, denne gang som en kvinne som nettopp har vært igjennom et brudd med en uforsonlig intellektuell. Hun treffer en fremadstormende børsmegler og dras inn i et forhold som går på tvers av alle hennes ønsker om en stabil – og ekte – kjærlighetsfull relasjon. Filmen var Juryens spesialpris i Cannes i 1962.

Filmen vises på Nedre Jønholt gård, tirsdag 29. mars kl. 20:00. Visningen er gratis.

Scroll til toppen