Hopp til innhold

Klassikerserien: La Notte

07/04-2015

2015 / Arkiv /

Klassikerserien: La Notte

Velkomment til Klassikerseriens andre møte med en av filmhistoriens store regissører, Michelangelo Antonioni. Denne gang vises en av hans store klassikere, La Notte fra 1961.

La notte – Natten – er et av mesterverkene fra 1960-tallets Europeiske filmtradisjon. Den representerer et nytt skritt i utviklingen til en av etterkrigstidens mest stilistisk og formbevisste filmskapere, Michelangelo Antonioni, og befestet hans stilling som en av de mest markante og mest innflytelsesrike kunstnere i det 20. århundre.

 

 

Filmen er dels en bredt anlagt studie av den italienske middelklassen, dels er den en inngående studie av menneskets psykiske undergang. To av Europeisk films skuespiller-giganter gestalter her rollene som et gift par i krise: Marcello Mastroianni (La dolce vita, 8-1/2_) og Jeanne Moreau (_Jules et Jim, Bay of Angels). Han er den berømte forfatteren og en “offentlig intellektuell”; hun er “hans kone”. I løpet av en dag og den påfallende natten må de re-evaluere sitt ekteskap og sine følelser for hverandre, samtidig som de må ta et oppgjør med sine egne liv.

Stilsikkert filmet i sort/hvitt av mesterfotografen Gianni di Venanzo (8-1/2, Giulietta og åndene), representerer La notte så vel forførelsens estetikk som et høydepunkt i Europeisk filmkunst.

Filmen vises tirsdag 7. april kl. 20:00 på Nedre Jønholt gård. Visningen er gratis.

Scroll til toppen