Hopp til innhold

Klassikerserien: Holy Mountain

10/02-2015

2015 / Arkiv /

Klassikerserien: Holy Mountain

En Kristusliknende figur vandrer gjennom bisarre og groteske scenarioer, fylte av religiøs og blasfemisk symbolikk. Vi følger ham fra han som døende i ørkenen begir seg ut på en vandring til han kommer til Tårnet, der han rekrutteres av den mystiske figuren Alkemisten. Oppgaven er å samle flere tyver fra rundt om i verden, så de sammen kan forsøke å styrte gudene og oppnå udødelighet på toppen av det hellige fjellet.

Alejandro Jodorowskis film Holy Mountain (1973), er en av historiens store opplevelser. En surrealistisk, åndelig reise i en tilstand der kristendom og mystikk, magi og tidstypiske utsvevelser, forenes til ett og det samme.

Filmen var en kjempesuksess i 1970-tallets Midnight Movies-bevegelse, der undergrunnsfilmer fikk publikum til å strømme til kinoene for ut-av-ditt-gode-skinn-opplevelser. Sammen med El Topo (1970), gjorde filmen filmskaperen til en av tiårets mest navngjetne filmkunstnere. Om du ikke skjønner hva som skjer, får du uansett en opplevelse du ikke kommer til å glemme med det første.

Jodorowski henter i denne filmen sterk inspirasjon fra tarot-tradisjonen, som han selv her inngående kjennskap til. Han ble født i Chile i 1929, studerte sirkuskunst og mimekunst i Paris på 1950-tallet, før han begynte å lage film. Hans filmer fra begynnelsen av 1970-tallet tilhører noen av filmhistoriens merkeligste og mest kontroversielle verk, som har bevart sin ublekede kultstatus i over 40 år. Jodorowski er også en aktiv forfatter av tegneserier, og har bla. utgitt flere verk i samarbeid med den franske mestertegneren Moebius.

Visningen er gratis og åpen for alle.
Tirsdag 10. februar kl. 20:00 på Nedre Jønholt gård.

Scroll til toppen