Hopp til innhold

Klassikerserien: Hausu

28/10-2015

2015 / Arkiv /

Klassikerserien: Hausu

Hvordan beskriver man en film som Nobuhiko Obayashi’s House (Hausu) fra 1977? Den er uten sammenlikning en av de mest særegne filmene som er gjort – en psykedelisk spøkelseshistorie? en stream-of-consciousness fortelling om lemlestelse og død? en makaber versjon av Scooby-Doo? en klagesang over atombombingen av Japan forkledd som en low-budget horror-komiedie?

Seks skolevenninner reiser til et gammelt hus, huset til en av jentenes avdøde tante. Her møtes de ansikt til ansikt med onde ånder, en demonisk katt, et blodtørstig piano, alt presentert gjennom en helt unik blanding av animasjon, dukker og collageeffekter. Visuelt sett er denne filmen tiår før sin egen tid.

Filmen var ute av distribusjon i mange år, og ble en liten sensasjon da den ble gjenfunnet og presentert på DVD i 2009. Hausu er utvilsomt en av de særeste og meste spesielle filmer som er laget, uansett sjanger. Og regissør Nobuhiko Obayashi fikk dertil en behørig anerkjennelse som en av etterkrigstidens mest visuelt fantasifulle filmskapere. Et virkelig mesterverk – også for deg som ikke liker skrekk!

Merk at visningen denne gang foregår ONSDAG 28. oktober, kl 20:00 på Nedre Jønholt gård. Visningen er gratis for medlemmer av PKF.

Scroll til toppen