Hopp til innhold

Klassikerserien: El Topo

26. apr 20:00 – 26. apr 22:00

Arkiv /

Klassikerserien: El Topo

En mann kledd i svart rir gjennom ørkenen i Mexico med et nakent barn foran seg på sadelen. Tre revolvermenn trer frem. De er blitt sendt dit for å drepe ham…

 

Det kan høres ut som opptakten til hvilken som helst middelmådig western. Men når regissøren er chilenske Alejandro Jodorovsky, vet man at dette blir noe ganske annet. Klassikerseriens publikum fikk i fjor vår stifte bekjentskap med Jodorovsky og hans The Holy Mountain. Dette er forløperen, en film som ble en enorm suksess på amerikanske og europeiske arthouse-kinoer og i midnight-movies bevegelsen på 1970-tallet.

El Topo er en allegorisk, bisarr og voldelig film, med en oppdeling som har fått mange til å se filmen som en parallell til Bibelens gamle og nye testamenter – iblandet østlig filosofi og en god dose mystisisme. Jodorovskys spill på symbolikk er alltid overraskende og svært personlig fundert. Tolkningene leder alltid mot noe annet enn det man forventer – eller ønsker seg. Filmene hans er fylt med sterke bilder og situasjoner som kan syntes motstridende. Hva han vil med det hele? Det overlater han til tilskueren, men man aner at det er sterke strømmer her i retninger av det som får underbevisstheten til av og til å løpe løpsk. Det er ikke noe som tyder på, fra Jodorowskys side, at man skal sitte igjen med en forståelse av det hele. Men man sitter igjen med en uforglemmelig opplevelse.

El Topo vises tirsdag 26. april kl. 20:00 på Nedre Jønholt gård. Visningen er gratis.

Scroll til toppen