Hopp til innhold

Jonathan Hobin

20/12-2015

2015 / Arkiv /

Jonathan Hobin

Kunsthall Grenland er svært stolte over å kunne presentere den omdiskuterte canadiske fotografen Jonathan Hobins første soloutstilling i Skandinavia. Utstillingen åpner 14. november, med kunstneren til stede.

Den canadiske kunstneren Jonathan Hobin, til daglig basert i Ottawa, fotograferer iscenesatte politiske og sosiale situasjoner i barnerom – med barn som aktører. Hobins arbeider håndtere ofte barndommens mørke sider og utnytter disse med filmatiske, historiske eller pop-kulturelle referanser. I senere arbeider er dette også knyttet opp mot aktuelle politiske og sosiale hendelser, slik vi opplever dem gjennom presse og mediestrømmen av bilder og levende film.

Ikke uten grunn er Hobin blitt en kontroversiell fotokunstner. Bilder av to barn som ”leker 11. september” eller iscenesettelser av de kjente mediebildene fra Abu Ghraibs torturscener, har ført til svært blandede følelser blant publikum og kritikere, endog harme. Hobin selv mener at barn lever i de voksnes verden og stadig står overfor nyheter og hendelser som de omhandler og omformer på sin egen måte, for eksempel gjennom lek. For publikum blir denne dualiteten – mellom det iscenesatte og det opplevde, sett gjennom barnas øyne – et skarpt satirisk brudd med vårt fåfengte forsøk på å holde virkelighetens ubehageligheter på en armlengdes avstand.

 

Verkene i serien Cry Babies tar for seg kulturelle og politiske stereotypier, og vårt behov for å mytologisere for å kunne forklare, mens bildene fra In The Playroom viser hvor farlig – og vanskelig – det er å bygge en beskyttende boble rundt barna, for å skjerme dem fra virkelighetens hendelser. Samtidig er barnas iscenesatte lek en poengtert og bitende skarp satire til vår egen (les: de voksenes) måte å holde verdens lidelse og grusomme hendelser på en armlengdes avstand, selv om vi på alle måter er delaktige i situasjonene som utspiller seg: “Ta eksempelet med Dianas død. Hun var en veldig ekte prinsesse. Folk var oppslukt av å ta bilder av henne og hun døde som et resultat av dette ønsket. Det er som et eventyr av brødrene Grimm”, sier Jonathan Hobin selv.

Utstillingen på Kunsthall Grenland viser verk fra to av Hobins serier, In The Playroom og Cry Babies. Kurator for utstillingen er Tom Hovinbøle.

Utstillingen åpnes 14. november, og står til og med 20. desember.
Det blir en artist talk med Hobin i forbindelse med åpningen,
lørdag 14. november kl. 13:00.

Utstillingen presenteres i samarbeid med
ForumBox, Helsinki, Finland.

Utstillingen presenteres som et bidrag fra
Porsgrunn kunstforening

Scroll til toppen