Hopp til innhold

Johannes Høie / Filippa Barkman

25/01-2014

2014 / Arkiv /

Johannes Høie / Filippa Barkman

Kunsthall Grenland åpner utstillingsåret 2014 med Filippa Barkman og Johannes Høie, fra henholdsvis Stockholm og Seljord. Duoen arbeider med tegning, grafikk, installasjoner/ skulpturer og publikasjoner av artists books. Tegningene befinner seg i et figurativt landskap, med en fascinasjon for historie og mytologi, gjerne behandlet med en mørk undertone.

I utstillingen Versus møter vi et solid antall tegninger, i tillegg til Barkmans skulpturer og et større veggmaleri av Høie. Arbeidene vil stå visuelt og tematisk i dialog til hverandre. Utrykksmessig tar utstillingen form fra det myldrende og frodige til det mer samlede og konsentrerte.

Filippa Barkmans tegninger og skulpturer henter sin kraft i skjæringspunktet mellom hendelser og tilstander. De surreelle tegningene tar for seg tema som identitet, forgjengelighet og relasjoner. Arbeidene har innslag av mytologiske elementer, og karakterene fungerer som metaforer for emosjonelle tilstander, ulike sinnstilstander i et grenseland mellom smerte og nytelse. Dette danner en personlig mytologi med subtile symboler og et underliggende mørke hvor inspirasjonen suger næring fra vagt kjente scenarier.

Johannes Høie henter inspirasjon til sitt billedspråk fra kunsthistorien, både den eldre, nyere og samtidige. Han finner tangeringspunkter i ikonografi og visuelle koder, mellom og på tvers av historie og tradisjoner. Temaene slekter til den gammeltestamentlige undergangstematikken som vi også finner i senmiddelalder og nordlig renessanse. Fremstillinger av samfunn i balansegangen mellom overlevelse og kollaps danner et bakteppe for finurlige narrativer hvor sammenhenger og motsetninger trer frem.

Kunstnerne har deltatt ved en rekke utstillinger i inn og utland samt diverse arbeidsopphold og residencies, deriblant OCA`s residency ordning i Berlin. Høie har nylig avsluttet et utsmykkingsoppdrag, i Skagerak Energis nybygg i Porsgrunn. Barkman avslutter i disse dager et postgraduate project ved The Royal Institute of Art i Stockholm.

Les mer om utstillingen i disse avisoppslagene

 

 

Scroll til toppen