Hopp til innhold

Jan Walaker – Punk & Porcelain

17. jan 19:00 – 16. feb 16:00

Arkiv /

Kunsthall Grenland har gleden av åpne utstillingsåret 2020 med et utstillingsprosjekt av Jan Walaker, som for tiden er bosatt i Larvik.

Kunsthallen har utfordret Walaker til å arbeide en periode på kunsthallens porselensverksted, 1400 grader. Der har han fått fritt spillerom til å utvikle porselensbaserte arbeider innenfor de rammer som verkstedet setter og samarbeidet med fagstab på Porsgrunds Porselænsfabrik gir. Walaker har gitt utstillingen navnet Punk & Porcelain.

I serien Blueline baserer kunstneren seg på Bogstad serviset og den klassiske kobolt dekoren, fortsatt praktisert av en liten stab av porselensmalere i drift på fabrikken i Porsgrunn.

Den omfattende serien med dyrefigurer har røtter i den japanske filosofien WABI-SABI. der det uperfekte og deformerte fremheves og poengteres gjennom resirkulering og ny sammenstilling. Tittelen på serien er Animal Farm, som gjenspeiler G. Orwells berømte roman med samme navn fra 1945. I WABI-SABI er sentrale tanker at ingenting varer, ingenting er ferdig og ingenting er perfekt.

Som endel av utstillingen blir det laget en fem spors vinyl plate med Walakers band NO NO NOW.

Jan Walaker har tidligere arbeidet inn mot platebransjen, laget LP covere og annet promo materiell. Han har stått bak utgivelsen av det legendariske magasinet HOT ROD og for grafikk samlingen Kykylyky. I en årrekke har han jobbet både som kunstner og kurator for ulike utstillinger, slik som Nasjonalmuseet sin vandreutstilling om japansk popkultur i 2006.

Utstillingen åpnes av kunstkritiker og billedkunstner Tommy Olsson.

I forbindelse med utstillingsåpning, blir det også en konsert med bandet DEPRESS kl. 21.00 i sal 2, Kulturhuset.

Det blir også lanseringen av en utgivelse av et magasin med Walaker som redaktør, der tema er det obskure møte mellom pønk og porselen.

UTSTILLINGSÅPNING:
FREDAG 17. JANUAR KL. 19:00
Enkel servering

Foto: Richard Dumas
Foto: Richard Dumas

HVA ER KINTSUGI?

En liten opplysende definisjon av begrepet "kintsugi" - laget av Greger Ulf Nilson.

Ælvespeilet har i forbindelsen med utstillingsåpning den 17.01 booket det legendariske punk rock bandet De Press med Andrej Nebb vokal, Helge Hovland gitar, Atle Rakvåg bass og Jonas Kjærnsrød trommer. Låtene er en ellevill blanding av polsk folklore og europeisk new wave, og i tekstene veksler Andrej Nebb elegant mellom polsk, norsk og engelsk.

Historien om De Press starter våren i 1980 da polske Andrej Nebb dannet bandet med Jørn Christensen på gitar og Ola Snortheim på trommer. Andrej Nebb selv sang og spilte bass. Gruppa var inspirert av senpunk og datidens “gjør det selv” holdning. Verden omkring var preget av den kalde krigen mellom supermaktene. I Polen streiket arbeidere i Gdansk på Lenin-verftet, og den uavhengige fagforeningen «Solidaritet» ble etablert. Dette inspirerte Andrejs tekster, noe som gjenspeiles i albumtittelen på debutalbumet «Block to Block» som kom ut i 1981. Albumet – med signaturlåten Bo jo Cie kochom – vant Spellemannprisen i 1982 og har blitt en klassiker i norsk rock.

De Press har hatt konsert i Porsgrunn en gang tidligere på tidlig 1980 tall. Konserten ble holdt utendørs på Kjølnes i øsende regnvær til stor ståhei.

Scroll til toppen