Skip to content

Jan Walaker – Punk & Porcelain

17. jan 19:00 – 09. feb 16:00

2020 / Utstilling /

Kunsthall Grenland åpner den 17.01 2020 et utstillingsprosjekt med Jan Walaker. Kunsthallen har utfordret Walaker til å arbeide en periode på porselensverkstedet 1400 grader. Der har han fått fritt spillerom til å utvikle porselensbaserte arbeider innenfor de rammer som verkstedet setter og samarbeidet med fagstab på Porsgrunds Porselensfabrikk gir.

Utstillingen har fått tittelen Punk & Porcelain. Walaker vil under arbeidsperioden på verkstedet ha fokus på to ulike konsepter: Arbeid og kaos.

De baserer seg på den klassiske kobolt dekoren, håndmalt av en liten stab av porselensmalere som fortsatt er i drift på fabrikken.

KINTSUGI er en japansk porselenstradisjon der det uperfekte og deformerte fremheves og poengteres gjennom brekkasje og ny sammenstilling. Kintsugi er nært beslektet med Wabi-sabi. Sentrale tanker er at ingenting varer, ingenting er ferdig og ingenting er perfekt.

Installasjonen «Bootleg?" er gjort med høytalerelementet som utgangspunkt.

I forbindelse med innstalasjonen blir det laget en fem spors vinyl plate med Walakers band NO NO NOW.

Jan Walaker  har arbeidet inn mot platebransjen, laget LP covere og annet promo materiell. Han har stått bak fotografibaserte utgivelser som HOT ROD og KYKYLYKY, I en årrekke har han jobbet både som kunstner og kurator for ulike utstillinger, slik som Nasjonalmuseets vandreutstilling om japansk popkultur i 2006.

Bandet DEPRESS vil spille på åpningskvelden.

Det blir også lanseringen av en utgivelse av et magasin med Walaker som redaktør, der tema er det obskure møte mellom pønk og porselen.

UTSTILLINGSÅPNING:
FREDAG 17. JANUAR KL. 19:00
Enkel servering

Utstillingsåpningen fredag 17. januar er også et oppspill til konserten med det legendariske punk rock bandet De Press, som spiller konsert samme kveld på Ælvespeilet. Utstilling og konsert er et samarbeid mellom Kunsthall Grenland, Porsgrunds Porselensfabrikk og Kulturhuset Ælvespeilet.

Foto: Richard Dumas
Foto: Richard Dumas

Ælvespeilet har i forbindelsen med utstillingsåpning den 17.01 booket det legendariske punk rock bandet De Press med Andrej Nebb vokal, Helge Hovland gitar, Atle Rakvåg bass og Jonas Kjærnsrød trommer. Låtene er en ellevill blanding av polsk folklore og europeisk new wave, og i tekstene veksler Andrej Nebb elegant mellom polsk, norsk og engelsk.

Historien om De Press starter våren i 1980 da polske Andrej Nebb dannet bandet med Jørn Christensen på gitar og Ola Snortheim på trommer. Andrej Nebb selv sang og spilte bass. Gruppa var inspirert av senpunk og datidens “gjør det selv” holdning. Verden omkring var preget av den kalde krigen mellom supermaktene. I Polen streiket arbeidere i Gdansk på Lenin-verftet, og den uavhengige fagforeningen «Solidaritet» ble etablert. Dette inspirerte Andrejs tekster, noe som gjenspeiles i albumtittelen på debutalbumet «Block to Block» som kom ut i 1981. Albumet – med signaturlåten Bo jo Cie kochom – vant Spellemannprisen i 1982 og har blitt en klassiker i norsk rock.

De Press har hatt konsert i Porsgrunn en gang tidligere på tidlig 1980 tall. Konserten ble holdt utendørs på Kjølnes i øsende regnvær til stor ståhei.

Scroll To Top