Hopp til innhold

Ingrid Torvund

24/01-2015

2015 / Arkiv /

Ingrid Torvund

Fra 24 januar til 8 mars 2015 skal Kunsthall Grenland presentere arbeidene til Ingrid Torvund, i samarbeid med Spriten Kunsthall i Skien. Utstillingen fokuserer særlig på hennes filmer og tegninger, samt presenterer en del av produksjonmaterialet til disse filmene.

Det gjøres oppmerksom på at utstillingen er todelt og vises parallellt på kunsthallene i Porsgrunn og Skien.

 

Ingrid Torvund (f.1985) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo, med bachelorgrad fra 2012. Arbeidene hennes har blitt vist på Høstutstillingen, Oslo Kunsthall, Oslo S, 0047, Galleri 69, fasaden av Oslo S og ulike filmfestivaler. Hun fikk mye oppmerksomhet for filmen ”Magic Blood Machine” som ble vist på Kunstnernes Hus i 2012. Torvunds nyeste film – som for tiden er i produksjon – vil få sin premiere under utstillingen på Spriten Kunsthall. “Magic Blood Machine” vil vises på Kunsthall Grenland.

I sine arbeider – hovedsakelig film og tegning – arbeider Torvunds med et helt særegent, eventyrlige univers; en mytologisk verden som er tidløs, mystisk og drømmende. Men til forskjell fra eventyrenes topologi er Torvunds arbeider preget av en ganske så samtidig tilnærming: Hennes skrudde eventyrunivers er uten en klar fortelling, ei heller fins her det moralske poenget, og som tilksuer blir vi invitert inn i et overdådig og imponerende univers hvor du må trekke egne slutninger. Slik ønsker Torvund å aktivere publikum og – som i et dataspill – få dem til selv å ta del i den endelige betydningsdannelsen.

 

Sentralt i utstillingen er lansering av boken «When I Go Out I Bleed Magic», en samling av 280 tegninger fra perioden 2011-13. Også i disse tegningene dveler kunstneren ved elementer som klart henspeiler på eventyret; her eksisterer hedenske og kristne symboler side om side, med drager, engler, kors, demoner, troll og snakkende dyr. Det er et rikt og fabulerende materiale. Boken vil også fungere som utstillingens katalog.

For Kunsthallen er Torvunds kunstnerskap av interesse dels fordi det direkte tar for seg en vesentlig del av den telemarkske mytologien, da særlig eventyrene, dels fordi det inngår i et prosjekt som i årene fremover skal ta for seg en re-evaluering av Telemarks-naturen. Telemarks mørke skoger har gitt opphavet til sagn og eventyr, og en rekke kunstverk. Men hvordan forholder vi oss til det trolske og eventyrlige i dag? Og til naturens egenverdi? Har industrialiseringen tæret bort mystikken? Eller kan skogen fremdeles være kilde til nye eventyr? Og samtidskunst?

 

Torvund selv er telemarking, og benytter seg nettopp av slike krysningspunkter i sine arbeider. Blant annet er filmen “Magic Blood Machine” (2012) spilt inn i Kviteseid i Vest-Telemark. Området er kjent for folkemusikk, treskjæring, muntlig historiefortelling og gamle kirker hvor hedenske og kristne symboler eksisterer side om side. Alt dette elementer som er sentrale i kunstnerens verk.

“Jeg blir inspirert av vår menneskelige trang til å skape en mytologi, et system av det kaoset som eksisterer mellom natur og kultur. Mine filmer svever mellom planlagt fiksjon og dokumentasjon av performance. Scenene har blitt planlagt på forhånd, men mange av de endelige bevegelsene og ageringene foran kamera er delvis improvisert fram. På denne måten blir også den narrative handlingen forandret underveis i prosessen. Det tilfører den ekstra lekenheten jeg er ute etter.

På grunn av mine valg av kameravinkler, kameraføringer og det tydelige mennesket under kostymet får det hele et improvisert preg der alt er synlig hjemmelagd. Dette tilfører også et satirisk aspekt og en slags svart humor som skinner igjennom mens man veksler mellom å tro på karakterene til å tenke på mennesket under stoffet.» – Ingrid Torvund

Ingrid Torvund (f. 1985) er opprinnelig fra Kviteseid, men bor nå og jobber i Oslo. Likevel er det “hjem” til vestre Telemark hun drar for å realisere sine filmprosjekter. Torvund gikk ut fra Kunstakademiet i Oslo i 2012 og året etter deltok hun på Høstutstillingen med filmprosjektet Magic Blood Machine samt viste kortfilmen The Collector på Kunsthall Oslo.

Ingrid Torvunds utstilling er co-kuratert av Tom-Erik Lønnerød (Spriten Kunsthall) og Tom Hovinbøle (Kunsthall Grenland).

Besøk Ingrid Torvunds hjemmesider
her
her

Utstillingen presenteres i samarbeid med

Scroll til toppen