Hopp til innhold

Foredrag: Dag Holmer

15. nov kl. 19:00

2016 / Arkiv /

Telemark og Grenland har en lang og mangslungen industrihistorie. Og industrien ligger her ikke av tilfeldighet: Fra stenbrudd på 800-tallet til dagens hypermoderne prosessindustri i verdensklasse, har industrien vokst ut fra naturressursene og derigjennom formet samfunnet rundt.

Bildet over viser Eidanger Salpeterfabrik på Herøya - senere kjent som Norsk Hydro - i 1928. Fabrikken ble lokomotivet for nær all industriell utvikling i Grenland etter mellomkrigsårene. I dag er ett selskap splittet opp til nærmere 90, og leverer varer og verdensledende teknologi. Men hvorfor ble anlegget liggende akkurat her? Historien om dét er mer komplisert og fascinerende enn du kanskje er klar over. Den begynner i det øvre av Telemark, følger vannveiene ned til Grenland og er hele veien knyttet til naturen rundt oss.

Foredragsholder Dag Holmer er tidligere Informasjonssjef ved Herøya Industripark, og har en lang arbeidskarriere fra Norsk Hydro på Herøya. I dag er han pensjonist, men fremdeles opptatt av lokalhistorie og Grenlands industrielle utvikling.

greenlightdistrict
Holmers foredrag inngår i en serie som Medlemsforeningen Kunsthall Grenland avholder i forbindelse med den nasjonale kunstfestivalen greenlightdistrict, som går av stabelen i mai 2017. Festivalen er et samarbeid mellom Kunsthall Grenland, Skiens kunstforening, Spriten kunsthall, Telemark kunstsenter og Norske kunstforeninger.

Høstens foredragsprogram
6.09 – Olav Løkken: Fabrikken i fotohistorien
2.11 – Erling Dokk Holm: Urbane vyer
15.11 – Dag Holmer: Om Telemark og Grenlands industrihistorie
8.12 – Øystein Rø: Transformasjoner

I en region, kjent for grå fabrikkbygninger, røyk og industri, blinker det nå et grønt lys. greenlightdistrict er et håpefullt distrikt, hvor postindustrielle prosjekter oppstår parallelt med ny industri og teknologi. Visjonære ideer knyttet til temaene klima, økologi, utvikling og teknologi oppstår som en reaksjon på industrien som har dominert Grenland så lenge.

Les mer her

 

Kommende utstillinger & arrangement
x-animated-100x100

Invitasjon til vernissage?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta invitasjon til utstillingsåpninger og få siste nytt fra oss!

Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen