Hopp til innhold

Klassikerserien: Zardoz

04. mar 19:30 – 04. mar 21:30

Arkiv /

Klassikerserien: Zardoz

John Boormans Zardoz (1974) er en av de filmene du aldri helt forstår hvorfor ble laget. Det er en særdeles merkelig film, en vilt eksentrisk fremtidsfabel og en dystopisk reise «into a future that seems ruled by perpetually stoned set decorators», som kritikeren Roger Ebert skrev.

Filmen ble ganske lunkent mottatt da den først kom, og storsatsningen ble en økonomisk fiasko. Publikum forventet helt andre ting etter Boormans kjempesuksess med Deliverance, der en gjeng tøffinger møter lokale innavlinger langt ute i skogen. Dessuten har den en halvnaken Sean Connery i hovedrollen, som gjorde en av sine første roller etter tiden som James Bond. Denne filmen ble hard å svelge for de som hadde frydet seg over hans rolle som britisk superagent.

Men Zardoz har – nettopp på grunn av alle sine merkelige påfunn – stått seg og opparbeidet en stor kultbase. Boken The Official Razzie Movie Guidelister Zardoz som en av de «100 Most Enjoyably Bad Movies Ever Made.» Men dens blanding av sci-fi-action-eventyr med plutselige eksistensielle brådyp, religiøs kritikk, politiske satire og et formuttrykk som stjeler uten samvittighet fra tidens video- og kunstfilmer, gjør den ganske enkelt uimotståelig for mange. Det er uansett en av filmene du aldri helt kommer til å glemme. Og dét i seg selv bør være et godt nok argument.

Visningen finner sted på Pohlmanns Matbar (Nordentorget, Porsgrunn), tirsdag 4. mars kl 19:30. Gratis inngang.

Klassikerserien sponses av

Scroll til toppen