Hopp til innhold

CUMULUS OLYMPIA

16. nov 00:00 – 20. des 00:00

Arkiv /

Våren 2012 reiste en liten delegasjon fra Grenland til Helsinki, for å møte finske kunstnere. Dagene i Helsinki resulterte i utstillingsprosjektet CUMULUS OLYMPIA - et mixed-media prosjekt som inkluderer så vel skultpurer, installasjonsverk, video og konserter. Fra et norsk ståsted kan det virke som om den finske kunstscenen har ekspandert fra utkant til sentrum. De siste 25 år har finske kunstnere blitt lansert internasjonalt i en mye større skale enn hva gjelder for andre nordiske land. Kunsthall Grenland er stolte over med denne utstillingen å kunne presentere kunstnere som Ars Fennica-vinneren Anssi Kasitonni, eletronica-duoen Pink Twins og et stort utvalg unge finske videokunstnere for føste gang for et norsk publikum.

Anssi Kasitonni er en ung kunstner med mange talenter som arbeider med så vel skulptur som video og animasjon. Hans arbeidsmetoder og materiale varierer fra verk til verk. Som råmaterial bruker han like gjerne gjenstander han finner i søppelcontainere som det man får kjøpt i butikken. Arbeidenes røffe uttrykk og gjennomførte klønethet, understreker hans forhold til motiv og til materialbruk. Sentralt i Kasitonnis verk er koplingen til populærkultur. Særlig finner han inspirasjon i barndommen på 1980-tallet og da i sær den amerikanske TV-kulturen. Action- filmenes verden forenes i hans skulpturer og animasjoner.

I arbeidene til Kasitonni er mange av figurene ute på eventyr; Romvesenet ALF, Darth Vader fra Stjernekrigene og Easy Riders parhest. Kunstneren viser oss de ukjente sidene ved de kjente og for mange kjære barndomsheltene. I sentrum for Kasitonni står håndverket og gleden knyttet til det å skape spontant. Den tilsynelatende letthet som preger verkene, skjuler en arbeidskrevende tilvirkningsprosess.

Pink Twins er en duo bestående av brødrene Juha and Vesa Vehviläinen, som siden 1997 har opptrådt med sin live miks av visuell projisert bildekunst og elektronisk musikk. Duoen har opptrådt over hele verden, på festivaler og i gallerisettinger. Musikken er basert på improvisert prosessering av konkret lyd, støy og musikalske fragmenter. Denne trigger bilder og visuelle mønstre som skaper
hyperaktive og stadig endrede projeksjoner med ekstremt detaljerte opplevelser av tid og rom.

Finsk video- og media kunst har siden slutten av 1980-tallet markert seg som en av de mest innovative bevegelsene innenfor sjangeren internasjonalt. Video- og media kunst har en høy status i Finland, mer så enn i de andre nordiske landene, og dette reflekteres i et høyt kunstnerisk nivå. I denne delen av utstillingen fokuserer vi særlig på yngre kunstnere og nye verk, for å vise den store bredden i den kunstneriske virksomheten. Mange av arbeidene er tidligere ikke vist utenfor Finland. Kunstnerne som presenteres er Hannaleena Heiska, Jani Rusica, Elena Näsänen, Henna-Riikka Halonen, Jan Ijäs, kollektivet IC-98, Martta Tuomaala og Mikko Keskiivari, Sami Sänpäkkilä og Pilvi Takala.

Kuratorer: Laura Köönikkä og Tom Hovinbøle

Fra utstillingen "Cumulus Olympia" (2013)
Fra utstillingen "Cumulus Olympia" (2013)
Kommende utstillinger & arrangement
x-animated-100x100

Invitasjon til vernissage?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta invitasjon til utstillingsåpninger og få siste nytt fra oss!

Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen