Uventa ting skjer

20. jan 13:00 – 18. mar 16:00

2018 / Utstilling /

Uventa ting skjer er en duo-utstilling som viser skulpturarbeid av to sentrale kunstnere som bor og arbeider i hjertet av Telemark, henholdsvis i Kviteseid og Svartdal. Tittelen indikerer at arbeidene som publikum møter i denne utstillingen har noe overraskende og uventet over seg.

Utstillingen "Uventa ting skjer" med Dommen og Torvund åpner lørdag 20. januar kl. 13:00. Det er en preåpning med kunstnerne for medlemmer av Medlemsforeningen Kunsthall Grenland, lørdag kl. 12:00.

Det uventede er en karakteristikk som ser ut til å være treffende for begge som gjennom flere tiår har virket som sentrale billedhuggere i norsk kunstliv. Gunnar Torvund (f. 1948) er opprinnelig fra Nærbø i Rogaland og Philipp Dommen (f. 1951), fra Luzern i Sveits. Torvund debuterte allerede i 1971 på Høstutstillingen; Dommen noe senere med sin første utstilling i Norge på Henie Onstad Kunstsenter i 1988.

Begge kunstnere kan tilskrives å tilhøre en generasjon billedhuggere som i 1970 - åra søkte mot en tydelig materialorientering i sine respektive kunstneriske uttrykk, noe de har til felles med andre sentrale norske billedhuggere som Kristian Blystad og Bård Breivik.

Torvund har siden 1970-årene vært en av de mest nyskapende billedhuggere i Norge. Han varierer i sitt kunstnerskap mye mellom ulike materialer som tre, plast, stein, tekstil og støpejern, der formene preges av forenklet figurasjon. Referanser fra så vel kulturhistoriske som religiøse elementer preger arbeidene hans, men presenteres også ofte en forløsende humor.

Dommen benytter ofte i sine monumentale utsmykkinger kalkstein og acrylglass, i utstillingen ” uventa ting skjer” , tar også Dommen i bruk et bredt spekter av ulike typer materialer som sammen med mekanisk bevegelighet skaper et spenn mellom det underfundige og et mulig alvor.

Gunnar Torvund: Ho nett no (2016)
Gunnar Torvund: Ho nett no (2016)

Gunnar Torvund (f.1948) er billedhugger med oppvekst fra Jæren og utdannelse fra akademiene i København og Oslo. Torvunds kunstnerskap er godt kjent i Norge og verkene hans er representert i en rekke samlinger, bl.a. hos Nasjonalmuseet og Sørlandets Kunstmuseum. Kunstneren har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, og han er mye brukt i kunstprosjekter/utsmykninger. (Biografi fra TKS.)

Philipp Dommen
Philipp Dommen

Philipp Dommen (f. 1952) er opprinnelig fra Sveits, og bosatte seg i Svartdal i 1986. Dommen har sin utdannelse fra Kunstgewerbeschule Luzern (Sveits), læretid som stenbilledhugger hos Scheidegger, og han gikk på Statens Kunstakademi i 1983-1984. Kunstneren har mottatt en rekke stipender, hatt flere separatutstillinger og deltatt i en rekke kollektivutstillinger. Dommen står også bak en rekke offentlige utsmykkinger, og han er også innkjøpt av blant andre Norsk kulturråd, Stadt Sursee (Sveits), Vinje kommune og Telemark fylkeskommune.

Kommende utstillinger & arrangement
x-animated-100x100

Invitasjon til vernissage?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta invitasjon til utstillingsåpninger og få siste nytt fra oss!

Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.